kupanje u montažnom bazenu Bestway

Ako želite uživati u nezaboravnoj sezoni kupanja, jako je važno da o montažnom bazenu ne razmišljate u zadnji trenutak, već ranije, bez obzira na to imate li bazen već kod kuće ili ga tek namjeravate kupiti. Pogledajmo zašto.

PRIPREMA MONTAŽNOG BAZENA KOJI JE PREKO ZIME OSTAO VANI

Ako ispred kuće imate bazen s čeličnim stijenkama koji može ostati na otvorenom 365 dana godišnje i  pridržavali ste se uputa, iz bazena niste uklanjali vodu i opremili ste ga kompenzatorima za led odnosno sredstvima za prezimljavanje bazena. Tako je vaš montažni bazen uspješno prezimio. U ovom zapisu nećemo šire obrađivati temu o pripremi bazena koji su prezimili na  otvorenom, jer ćemo tome posvetiti iscrpniju objavu, pa ćemo sada samo spomenuti osnove.

 • Prije prve uporabe u sezoni vodu ćete morati vodu »šokirati« – to znači intenzivno obraditi kemikalijama s ciljem raskuživanja.
 • Ako montažni bazen nije bio zaštićen pokrovom, morate prije početka kemijske obrade bazenske vode iz bazena pokupiti veće komadiće prljavštine s površine vode, a potom je dobro usisivačem za bazen očistiti još dno i stijenke bazena.
 • Cijelu površinu bazenske folije (»linera«) – dakle svu unutrašnjost bazena – morat ćete ostrugati tome namijenjenim pomagalom koje ne oštećuje foliju montažnog bazena. (POZOR: pritom nemojte koristiti četke od sirka ). U ovoj fazi čišćenja nemojte zaboraviti ljestve i druge elemente koji su bili u dodiru s ustajalom vodom.

ZAMIJENITI CIJELU VODU BAZENA?

Neki se odlučuju ostaviti istu vodu u bazenu dvije sezone. To vam ne savjetujemo, već vam preporučujemo da sezonu radije započnete sa svježom vodom. Osim toga će čišćenje bazena koji ćete isprazniti biti puno lakše. I ako je bazen bio dobro zaštićen i voda nije naizgled prljava, to ne znači da je nije potrebno dezinficirati – zato u svakom slučaju preporučujemo zamjenu bazenske vode.

 

KUPNJA NOVOG MONTAŽNOG BAZENA?

Ako se odlučite za kupnju novog nadzemnog bazenskog sustava, preporučujemo vam da proučite mogućnosti koje su vam na raspolaganju kod kupnje montažnih bazena i provjerite kakvi su vam uvjeti dostupni – od financijskog uloga koji ste spremni namijeniti toj investiciji, pa do prostora koji vam je na raspolaganju. Ako trebate više informacija o tipovima bazena i njihovim karakteristikama, preporučujemo vam da pogledate blog na tu temu >>> OVDJE.

 

PRIPREMA BAZENA ZA SEZONU

KADA PRIPREMITI BAZEN ZA SEZONU?

Jasno je da ćete se postavljanjem bazena baviti kad dođe vrijeme za kupanje, ali neće vam nimalo štetiti ako o tome razmislite nešto ranije, da vas lijepo vrijeme ne uhvati nespremne. Kada dakle postaviti montažni bazen? Ako je moguće, o postavljanju počnite razmišljati mjesec dana ranije. Ako spadate među one koji bazen koriste samo u najvišoj sezoni, u srpnju i kolovozu, svim aktivnostima povezanim s postavljanjem i održavanjem bazena počnite se baviti u lipnju, a ako želite iskoristiti cijelu sezonu kupanja, morate se unaprijed raspitati kakva je sezona ispred vas; ponekad se možemo kupati već u svibnju – u tom slučaju bi o postavljanju nadzemnog montažnog bazena i uspostavljanju cijelog sustava filtriranja bazena trebali razmišljati već na početku travnja.

 

NA ŠTO MORAMO PAZITI KOD PRIPREME USKLADIŠTENOG BAZENA ZA LJETO?

PRIPREMA TERENA

Vrlo je vjerojatno da ćete svoj nadzemni montažni bazen morati postaviti na isto mjesto kao i prošle godine – dakle već znate da teren mora biti 100 posto vodoravan, ali ipak odvojite nekoliko minuta za pregled lokacije. Provjerite da nisu nastale promjene koje su očima skrivene (da nije na teren zalutao kakav predmet kao što su kamen ili grana, da nema izbočina, krtičnjaka). Ako ste u prošloj sezoni bazen postavili na travu ili zemlju i niste imali nikakvih problema, to ne znači da će okolnosti i ove godine biti isto, zato preporučujemo da pod bazen obavezno postavite podlogu za bazen (posebno je omiljena podloga za bazen koja se sastavlja kao puzzle jer je izdržljiva i praktična), a u najboljem slučaju i sloj koji će osim zaštite služiti i izolacijskoj funkciji, recimo malo tvrđi stiropor ili stirodur. U pripremu terena spada i bliža okolica: pobrinite se da oko bazena imate dovoljno manevarskog prostora za filtracijski sustav te također za kupače i opremu (ljestve, ležaljke, madraci i sl.). Ne zaboravite da se u proljeće i rano ljeto raslinje jako buja, zato je najbolje unaprijed predvidjeti koliko i u koji smjer će se širiti i spriječiti da dodiruje bazena.

RAZVIJANJE BAZENSKOG PLATNA

Nadamo se da ste se pridržavali savjeta koje smo vam dali na našoj internetskoj stranici (kad ste kupovali bazen), u našem centru za podršku i uputama bazena, i prije skladištenja bazena na kraju ljeta ste bazensko platno prije pospremanja temeljito očistili, obrisali ga, pričekali da se posuši na suncu, blago ga posuli puderom u prahu te ga brižljivo i nježno složili. Ako ste sve to napravili,  bazenski »liner« ćete lako rasprostrijeti i postaviti ga na konstrukciju. Pazite da bazensko platno postavite što sličnije onome prošle godine, da bi otvori za nastavke cijevi bili tamo gdje želite da budu i da ne morate stvarati nepotrebno trenje – na to posebno dobro pazite ako ponovno postavljate bazen s metalnim stijenkama. Bazensko platno rasprostrite što ravnomjernije; tom zadatku posvetite nešto više pozornosti.

PUNJENJE BAZENA

Ako ste u prijašnjoj sezoni bazen odmah napunili do vrha, ovaj put radite to malo sporije. Ako podlogu niste odgovarajuće pripremili ili je zimi iz tla provirilo oštar korijen ili je kiša otkrila kakav špicast kamen, na dnu bazenskog platna nastane mikroskopska rupica koju isprva nećete opaziti. Rupica u bazenskom platnu nije nikakva tragedija, tim više što s posebnim zakrpama za popravljanje platna pod vodom uopće nije nužno da bazen bude prazan da biste zatvorili rupicu.

Punjenja bazena se prihvatite ovako:

Najprije u bazen natočite samo  nekoliko centimetara vode i brižljivo poravnajte bazensko platno, da na dnu ne bude nijednog nabora – to radite bosim nogama tako da nabore zaglađujete od sredine prema van. Preporučljivo je da bazen, u koji ste natočili od 10 do 20 centimetara vode, ostavite da miruje 24 sata i potom provjerite pušta li gdje. Tek potom bazen napunite do preporučene visine odnosno volumena.

POKRETANJE SUSTAVA FILTRIRANJA

Ako ste svu opremu dosljedno zaštitili, nećete je trebati čistiti, ali inače vam preporučujemo da filtracijski uređaj i sve pripadajuće cijevi i priključke najprije očistite i propušete da iz njih odstranite prljavštinu i insekte. Provjerite da električni uređaji nisu oštećeni i da stvarno funkcioniraju. Odolite iskušenju da skupa s članovima obitelji uskočite u bazen, a da prije toga niste isprobali djelovanje filtracijskog uređaja za bazen, koja je najvažniji dio vašeg bazenskog sustava! Pazite da filtar pumpe bude čist i pokrenite pumpu tako da radi bar nekoliko sati prije prvog kupanja, da biste se uvjerili da besprijekorno radi. Nakon prvog kupanja neka – kako je uobičajeno – radi od šest do osam sati na dan. Ako ste na sustav filtriranja priključili i skimmer za uklanjanje površinske prljavštine, provjerite funkcionira li. Kemijsku obradu vode nećemo posebno obrađivati u ovoj objavi, samo ćemo naglasiti da morate uvijek postupati prema uputama na ambalaži kemikalija za obradu bazenske vode.

VODA BAZENA TIJEKOM SEZONE

Tijekom sezone održavanje bazenske vode prilagođavamo učestalosti uporabe, pri čemu neke bitne radnje ipak moramo obavljati redovno, iako možda rjeđe:

 • Preporučujemo da dnevni filtracijski ciklus koji mora obaviti filtracijski sustav, obavite tijekom noći. Većina pješčanih filtara ima tajmer pa ciklus filtriranja vode možete postaviti unaprijed.
 • Provjeravanje udjela tvari u vodi testnim listićima.
 • Prilagođavanje unosa kemikalija u skladu s mjerenjima.
 • Redovno čišćenje i zamjena kartonskih uložaka pumpe odnosno ispiranje i zamjena filtracijskog pijeska ili kuglica za pješčane filtre.
 • Povremeno »šokiranje« bazenske vode.
 • Sakupljanje većih komadića prljavštine koje vjetar nanese na površinu bazena.
 • Tijekom kišnog razdoblja bazen brižljivo pokrijte odgovarajućim pokrovom i ispraznite dio vode.

Ako vam se dogodi da naletite na probleme u pripremi na sezonu montažnog bazena s konstrukcijom metalnih šipki, rubom na napuhavanje ili metalnim stijenkama, ili ako imate pitanja u vezi s demontažom i pospremanjem bazenskog sustava, možemo vam pomoći na više načina:

 • Priključite se grupi na Facebooku, u kojoj vlasnike montažnih bazena i bazenske tehničare i stručnjake možete pitati za savjet >>> FB GRUPA.
 • PIŠITE NAM na adresu elektroničke pošte [email protected]
 • NAZOVITE NAS svakoga radnog dana između 8 i 16 sati na +385 (0) 99 793 0168.