montažni bazen Bestway

Želite li iskoristiti tople dane babljeg ljeta i još malo uživati u svojoj omiljenoj vodenoj oazi? Razmislite o grijanju bazena!

U Hrvatskoj, kao i ostalim mediteranskim zemljama, uvriježilo se mišljenje da s krajem kolovoza završava sezona kupanja u moru, rijekama, jezerima, pa čak i u vanjskim bazenima. Neki tvrde da je glavni krivac klasična ozbiljnija promjena vremena i pad temperature u rujnu, dok drugi misle da se kraj kupanja poklopio s krajem školskih praznika.

S dolaskom jeseni mnogi vlasnici montažnih bazena odluče svoje ljubimce poslati na „zimski san“.  Već smo pisali o tome kako na pravilan i siguran način pripremiti bazen za zimovanje, odnosno kako ga primjereno osušiti, demontirati i spremiti, najbolje u tamnu i suhu prostoriju u kući. No, što ako za vas sezona kupanja još nije završila? I što ako još uvijek želite uživati u čarima svoje male privatne oaze mira dok sunce još uvijek grije?

Za sve one koji svaki novi topli dan žele iskoristiti za lješkarenje u bazenu imamo sjajne novosti – postoje načini zahvaljujući kojima se vaša želja o kupanju usred jeseni može ostvariti! U nastavku vam otkrivamo kako funkcionira grijanje bazena te koji vam modeli bazenske tehnike mogu pomoći da i dalje uživate u svojoj najdražoj slobodnoj aktivnosti.

Mama i sine se kopaju u bazenu Lay-Z Spa.

1. Prekrijte bazen solarnim pokrivačem

Solarno grijanje bazena odličan je način da se značajno produlji kupališna sezona jer se lijepo vrijeme može iskoristiti sve do kasne jeseni. Istina, bazenska se voda preko jesenskih noći vrlo brzo ohladi, dok joj po danu treba dvostruko više vremena da se zagrije. Dakako, ta tipično niska temperatura vode za ovaj period godine lako odbije mnoge ljubitelje kupanja. Pa kome će biti stalo do brčkanja ako mu se koža ježi, zubi cvokoću, a usne poprimaju plavu boju, zar ne?

Međutim, Bestway® je našao nekoliko rješenja kojima će se obradovati svi kupači entuzijasti. Među najjednostavnijim je solarni pokrivač koji, zahvaljujući besplatnoj energiji sunca, učinkovito podiže temperaturu bazenske vode za oko 5 stupnjeva (ovisno o vremenskim prilikama i jačini sunca). Ovaj prekrivač napravljen je od vrhunskog termo-izolacijskog materijala s mjehurićima koji pluta na površini vode unutar rubova bazena i stvara svojevrsni efekt staklenika – pokrivač upija sunčevu svjetlost na svojoj površini, pretvara je u toplinsku energiju koja zagrijava bazensku vodu te ujedno sprječava gubitak topline vode, što je posebno važno preko noći. Solarni pokrivač ne dopušta ni vodi ni kemikalijama da ispare, kao niti prljavštini izvana da dospije u vodu (lišće, grančice, pelud…).

2. Solarni grijač bazena

Pravilno grijani bazen vas nikad neće iznevjeriti jer uvijek ima savršenu temperaturu vode za kupanje. Ako vam solarno grijanje bazena preko pokrivača nije omogućio dovoljno toplu bazensku vodu i dalje doživljavate „hladni tuš“ pri ulasku u bazen, savjetujemo vam da iskušate moć solarnog grijača bazena Clear Sun. Ovaj model je izrađen je od vrhunskog materijala u tamnoj boji i postavlja se na tlo izvan bazena, točnije u blizini pumpe za filtriranje vode.

Iako izgleda kao tanki luftmadrac i triput je manjih dimenzija od solarnog pokrivača, ovaj grijač omogućava brži i ekonomičniji način zagrijavanja vode. U svojoj je osnovi osmišljen kao kolektor bazenske vode – voda u grijač ulazi preko pumpe, sunčeva energija je u grijaču zagrijava, a tek onda izlazi iz grijača direktno u bazen toplija za oko 5 stupnjeva (a može biti i još veća razlika u toplini vode, ovisno o temperaturi zraka i jačini sunca). Vlasnici bazena većih dimenzija i jačih filtracijskih pumpi iznenadit će činjenica da se za maksimalnu učinkovitost proizvodnje toplinske energije mogu montirati i do tri grijača jedno za drugim. Dakako, točan broj solarnih grijača ovisi o samoj veličini bazena.

Zanima vas koliko je grijača potrebno za vaš bazen? Provjerite u našoj priručnoj tablici!  

3. Električni grijač bazena

Grijanje bazena čini kupanje u kasnu jesen znatno ugodnijim. Mnogima se opuštanje u montažnom bazenu čini nemogućim dok napolju sunce sve ranije zalazi, a žuto lišće sve više prekriva tlo. Ako ste jedan od onih vlasnika bazena koji bi rado odradio još koju seriju kupanja u vlastitom dvorištu, ali se boji prehlade jer smatra da je za brčkanje suviše hladno – Bestway® je kreirao uređaj koji bi vas mogao razveseliti.

Naime, s električnim grijačem bazenske vode za vanjsku upotrebu mogli biste se kupati i do kraja listopada ako vrijeme bude relativno toplo i prikladno za to doba godine. Ovaj komad bazenske tehnike je jednostavno i vrlo učinkovito rješenje za grijanje bazena jer stvara ugodnu i opuštajuću temperaturu vode za plivanje ili igru – do maksimalno 40°C!

Kako funkcionira takav grijač bazena? Jednostavno, jer se postavlja u serijski niz odmah nakon filtracijske pumpe. Dakle, voda koja izlazi iz bazena se najprije pročišćava kroz filter pumpu, zatim prolazi kroz grijač, pa potom tako ugrijana stiže natrag u bazen kroz crijevni otvor na stijenci bazena. Električni grijač bazena je idealan za grijanje vode bazena promjera do 4,5 metara, odnosno za sve Bestway® bazene zapremnine od 1.520 do 17.035 litara s kartonskim ili pješčanim filter pumpama protoka do 3.785 litara na sat i promjerom cijevi od 32 mm.

Ovaj model grijača ima snagu od 2800 W i obogaćen je senzorima protoka vode za visoku razinu sigurnosti. Još jedna njegova zanimljiva karakteristika je i digitalna upravljačka ploča na samom vrhu grijača putem koje vlasnik bazena može sam regulirati visinu grijanja vode.

4. Bazeni serije Hydrium™ bolje podnose hladnije vrijeme

Kako bi sačuvali temperaturu vode u svom klasičnom montažnom bazenu, neki vlasnici posežu za „uradi sam“ metodama. Među njima su i oni kojima se ne da rastavljati bazen svake jeseni i spremati ga na sigurno i suho mjesto, nego ga radije ograde drvenim zidom vlastite izrade nadajući se da će taj isti zid biti odlična termo-izolacijska barijera. Ovakav način zaštite možda može izgledati lijepo izvana, ali sigurni smo da neće služiti glavnoj svrsi, tj. neće grijati vodu.

Ako već želite spojiti najbolje iz ta dva svijeta, odnosno imati nadzemni bazen koji je dovoljno čvrste konstrukcije da može prezimiti napolju i grijanje bazena, tada vam preporučamo okrugli ili ovalni model montažnih bazena iz serije Hydrium™. Zbog posebno ojačane, metalne konstrukcije ovaj tip bazena je prikladan za prezimljavanje na otvorenom jer odlično podnosi niske temperature zraka.  

Želite li u svoje dvorište dovesti dašak toplica ili hotelskih bazena, razmislite o nabavi bazena iz Hydrium koncepta jer se u kombinaciji s grijačem bazenske vode može koristiti još dugo u jesen.

5. Stvorite svoj vlastiti wellnes uz Lay-Z-Spa® grijani hidromasažni bazen

Ako smo vam zagolicali maštu spomenuvši toplice i hotelske bazene, i k tome ste veliki obožavatelj wellness tretmana i sauna, onda vjerujemo da je vlastiti jacuzzi u dvorištu nešto o čemu već dugo sanjate. Topla kupka s mlazovima mjehurićima definitivno bi odagnala svaki umor i opustila um nakon radnog dana, a druženje s boljom polovicom za čas pretvorila u romantičnu večer.

Bestway® modeli Lay-Z-Spa® bazena na napuhavanje namijenjeni su za masažu i opuštanje tijekom cijele godine, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. DuraPlus™  je udoban, otporan i iznimno izdržljiv materijal izrađen od troslojne poliesterske mreže koja omogućuje hidromasažnim bazenima da zadrže oblik bez obzira koliko su puta napuhani i ispuhani. Helsinki AirJet™ i Vancouver AirJet™ su dva vrlo atraktivna modela hidromasažnih bazena koja privlače poglede zbog svojeg izgleda, ali i karakteristika – izrađeni su pomoću inovativne drop-stich tehnologije koja im daje nevjerojatnu čvrstoću i trajnost, a samim time i veću unutrašnju površinu bazena, dok Freeze Shield™ korisnicima omogućuje da uživaju u vodi do 40°C, čak i kad vanjska temperatura padne ispod ništice. Naime, Bestway® je ovu posebnu značajku dizajnirao i kako bi se spriječilo smrzavanje vode u samom bazenu, a samim time i oštećenja u cijevima te na materijalu. 

AirJet™ i HydroJet™ sustavom masaže regulira se preko stotinjak mlaznica koje u vodu grijanog hidromasažnog bazena upuhuju više od milijun opuštajućih mjehurića. Jačina mjehurića, protok i temperatura vode te tajmer za uštedu energije lako se reguliraju uz pomoć digitalne kontrolne ploče na pumpi.Iako Lay-Z-Spa® bazeni dobro podnose niske temperature, iz opravdanih razloga savjetujemo da ih primjereno složite i pospremite na sigurno i suho mjesto. Bestway® ne preporučuje korištenje masažnih bazena kada temperatura zraka pade ispod -10 stupnjeva.

Čuvajte se prehlade!

Iako liječnici tvrde da je kupanje tijekom hladnijih, kasno jesenskih mjeseci odlično protiv gripe i prehlade, te da jača imunitet i potiče cirkulaciju krvi, kod izlaska iz montažnih i masažnih bazena ipak treba biti oprezan. Tu ne mislimo samo na mogućnost proklizivanja mokrim stopalima o skliske površine koje se nalaze izvan bazena, već i o zdravstvenim neprilikama koje se dogode ako je temperatura bazenske vode toplija od one atmosferske.

Kako bi se otklonila vjerojatnost dobivanja prehlade, potrebno je nakon svakog kupanja u bazenu dobro se osušiti i čim prije utopliti! Nemojte riskirati da vam šmrcanje i povišena tjelesna temperatura budu razlog što ćete ipak morati pospremiti bazen ranije nego što ste planirali te prijevremeno zatvoriti sezonu kupanja u svom dvorištu.

Čuvajte svoje zdravlje i na vrijeme se pobrinite za prikladno grijanje bazena – pregledajte na našem web shopu ponudu solarnih ili električnih grijača, odnosno Hydrium montažnih bazena i Lay-Z-Spa® grijanih hidromasažnih bazena i uživajte u babljem ljetu!