Kako pospremiti montažni bazen nakon sezone kupanja

Montažni bazeni se ne mogu samo prekriti pokrivačem i ostaviti da prezime bez dobre pripreme. To čišćenje i skladištenje možda oduzima mnogo vremena, ali ako to učinite prema ovim uputama te s dovoljno volje i pažnje, svom ćete bazenu produžiti životni vijek, a sebi osigurati još puno sezona namakanja i brčkanja!

Slavna poslovica kaže da sve što je lijepo, kratko traje, pa tako i kupanje u bazenu u svojem dvorištu. Jer ljeto se bliži kraju, a s njime polako nestaju i vrućine, zbog čega naše želje za brčkanjem u vlastitoj oazi polako jenjavaju. Da bi nas bazen osvježavao i sljedeće sezone kupanja, potrebno je odvojiti vremena i volje za njegovu pripremu za „prezimljavanje“.

Bazeni na napuhavanje i nadzemni montažni bazeni nalaze se među popularnijim modelima bazena jer su praktičniji za upotrebu, jednostavniji za održavanje i cijenom povoljniji od betonskih ili plastičnih ukopanih verzija.

No, sigurno se pitate kako pospremiti montažni bazen za zimski san. U nastavku vam donosimo nekoliko pravila kod demontaže i skladištenja bazena, a zahvaljujući kojima će se izbjeći neželjena oštećenja, a vaš bazen će vas sljedeće godine dočekati kao da je upravo došao iz tvornice.

Kad je pravo vrijeme za početak čišćenja bazena?

Svaki vlasnik bazena će sam odlučiti kada je najbolji tajming za zatvaranje sezone kupanja do sljedeće godine, odnosno za pospremanje bazena na sigurno i suho mjesto. Netko to želi učiniti netom prije početka školske godine, netko će još htjeti iskoristiti toplu ranu jesen za chillanje, dok će se treći pak odlučiti čim primijete pad temperature zraka ili sve rjeđu želju za kupanjem. Koji god dan odabrali za spremanje, važno je da bude sunčan kako bi se bazen mogao u potpunosti osušiti prije sklapanja.

Kako se pravilno čisti montažni bazen pri kraju sezone kupanja?

Ako ste novi vlasnik montažnog bazena, zasigurno ste pomislili kako je ispuštanje bazenske vode najbitnija stavka kod pripreme za prezimljavanje. Međutim, prije negoli se voda uopće krene ispuštati definitivno je važnije dobro očistiti bazen – po posljednji put ove godine! Nakon što ste mrežicom s površine vode izvukli listiće, grančice i kukce, upregnite mišiće ruku i četkom nježno, ali temeljito oribajte bazenske stijenke i pod. U slučaju tvrdokornijih fleka možete si olakšati rad i neagresivnim sredstvom za čišćenje.

Prvo iz pakiranja izvadite sve komponente i pripremite orodje.

Dok ribate stijenke bazena, posebnu pažnju obratite na gornji dio zida gdje se nalazi najviši nivo vode, potom područja gdje se spajaju folije zida i poda te oko samih ljestvi. Za kraj čišćenja prođite još jednom s usisivačem po podu kako bi se pokupila sva nečistoća koja je u međuvremenu pala na dno.

Kako i gdje sigurno ispustiti bazensku vodu?

Bilo da se radi o bazenu s rubom na napuhavanje ili metalnom konstrukcijom, voda se iz njih ispušta kroz priručan ispusni ventil za pražnjenje koji se nalazi na zidu bazena, ali nekoliko centimetara iznad dna. Voda iz bazena neće odmah početi curiti kroz ventil čim podignete njegov sigurnosni čep, već je potrebno u njega ugurati adapter za vrtno crijevo.

Naime, pomoću priloženog adaptera možete na ispusni ventil priključiti vrtno crijevo te oticanje vode usmjeriti u željenu smjer. Svakako razmislite o nabavi dugačkog vrtnog crijeva većeg promjera, i to iz dva razloga:

  • Bazensku vodu je najbolje izbaciti što dalje od bazena kako velika količina vode ne bi stvorila blato, a koje bi vam moglo generirati dodatni problem – bit će potrebno čistiti i vanjske zidove bazena, pa će se priprema montažnog bazena na kraju sezone znatno odužiti.
  • Veći promjer crijeva će vam omogućiti da voda iz bazena brže otječe. Međutim, koliko god velik promjer crijeva bio, savjetujemo vas da se pripremite na realnu sliku kada je riječ o vremenskom periodu pražnjenju vode – bazeni manjeg volumena mogu se isprazniti u jednom popodnevu, dok je onim bazenima poprilično velike „kubikaže“ potreban i cijeli dan. Najbolje je ispuštanjem vode započeti rano ujutro, ali budite pažljivi: pražnjenje bazena trebate uvijek imati pod nadzorom! Tijekom postupka ne napuštajte kuću, nego radom započnite kad možete biti fizički prisutni u blizini bazena.

Pražnjenje bazena Bestway na napuhavanje

Kao što smo već prije spomenuli, neka se što više vode izbaci što dalje od bazena. Gledajući s ekološke strane, najprimjerenije je da se bazenska voda isprazni u ulični odvod. No, ako nemate tu mogućnost, pokušajte dovesti crijevo do najudaljenije i najniže točke na vašem posjedu kako bi bili u potpunosti sigurni da velika količina vode neće doći do kuća, garaža ili vrtova.

Kako pravilno osušiti bazen? 

Budući da se odvod ne nalazi na samom dnu montažnog bazena, nedvojbeno je da se bazenska voda neće u cijelosti isprazniti – ovisno o modelu bazena, ostat će je između 3 do 10 centimetara visine. Voda iz bazena s rubom na napuhavanje se lako isprazni podizanjem podne folije s jedne strane u zrak (voda se automatski izbaci na drugoj strani bazena koja je ostala na podu), dok kod bazena s metalnom konstrukcijom treba malo više vremena i angažmana vlasnika.

Ako ne posjedujete motornu pumpu za vodu, morat ćete pronaći neki drugi način da je u potpunosti ispraznite. Najbolje je taj višak vode iskoristiti za dodatno čišćenje – uđite bosi u skoro ispražnjeni bazen i čistim, starim krpama ili ručnicima očistite rubne dijelove bazena gdje se spajaju zidovi i pod. Naravno, vodom natopljene ručnike iscijedite izvan bazena.

Pražnjenje masažnog bazena na napuhavanje.

Kada ste izbacili skoro svu vlagu, ostavite ovako prazan bazen da se barem nekoliko sati suši na suncu. Dopustite prirodi da vam pomogne u pripremi bazena za zimovanje i pomno birajte dane s povoljnim vremenskim prilikama za „veliko spremanje“. Prijeko je potrebno bazen osušiti u cijelosti jer i mala količina vlage koja slučajno ostane u unutrašnjosti bazena može postati savršen dom nepoželjnim gljivicama i plijesni, a iste mogu također potpuno uništiti platno. Bazensko platno zbog toga je potrebno obavezno temeljito obrisati čistom krpom, pogotovo na mjestima s naborima.

Na koji način pospremiti foliju i ostale komponente montažnog bazena?

S demontažom metalne konstrukcije bazena može se početi tek onda kada se bazen u potpunosti osuši. Najprije valja skinuti sve komponente sa zidova bazena, od skimmera do cijevi koje vode do pumpe, a tek onda krenuti s vađenjem metalnih dijelova s rubova. Svjesni smo da bazensko platno ne možete složiti na identičan način kao kad ste ga prvi put izvadili iz tvorničke kutije, no svakako pokušajte učiniti to tako da pod što više prekrijete zidovima bazena. Prije slaganja platna na platno potresite malo pudra u prahu (talk) te ga nakon toga pažljivo umotavajte tako da pri tome neće nastajati tvrdi pregibi koji se teško poravnaju.

Također izvadite kartonski filtar iz pumpe te ga odgovarajuće odložite. Provjerite kvalitetu pijeska ili zamjenske ispune Polysphere™u pješčanim pumpama, te očistite podlogu za bazen od blata, prljavštine i vlage.

Gdje pohraniti bazen i njegove dijelove za zimovanje?

Želite li biti 100 posto sigurni da ćete sljedećeg ljeta uživati u čarima kupanja u vlastitom dvorištu? Ako je odgovor pozitivan, onda preklopljeni bazen i bazensku tehniku dobro pospremite, najbolje je u suh prostor u kojem komponente neće dolaziti u kontakt sa životinjama. Bazen, metalnu konstrukciju i sve ostale komponente poput ljestvi, skimmera, plovaka, pumpe, cijevi, usisivača, mrežica i sl. najkorisnije je odložiti u prostor koji koristite za tu svrhu u kojem nema vlage, a temperatura nije previše niska. Suprotno od općeg mišljenja ne preporučujemo vam da ga pohranite u garaži i podrumu ili na tavanu jer u takvim prostorijama brzo dolazi do povećanja vlage ili kontakta s malim životinjama koje mogu oštetiti platno (npr. miševi ili puhovi).

Zašto montažni bazen ne bi ostao vani preko zime? Upoznajte seriju Hydrium!

Da, dobro ste pročitali. Neki vlasnici mogu svoje vodene ljubimce ostaviti u dvorištu i preko zime. Kod Bestwaya je recimo za prezimljavanje na otvorenom primjerena iznimna serija Hydrium.

bazen Hydrium

Zimovanje već postavljenog bazena također započinje ispuštanjem vode iz crijeva i ispiranjem pumpe. Slijedi temeljito čišćenje filtra, unutrašnjosti bazena i bazenske vode, no ona se ne prazni u cijelosti već se ostavlja između 2/3 ili 1/3 ukupnog volumena. U istu količinu vode se stavlja posebni pripravak za prezimljavanje slično šok-kloriranju, te se preko cijele zime drži prkriveno zaštitnim zimskim pokrivačem – ova kombinacija jačih kemikalija i pokrivača spriječit će razvoj algi te zaustaviti unos grubih nečistoća u vodu.

Što izbjegavati prilikom pospremanja montažnog bazena na kraju kupališne sezone?

Unatoč želji da vaš bazen izgleda kao nov, izbjegnite klasičnu pogrešku i ne koristite abrazivna sredstva ili miniwash uređaje za čišćenje folije – velika je vjerojatnost da ćete njihovom uporabom napraviti više štete nego koristi. Također prilikom preklapanja folije ne stišćite stijenke jer postoji mogućnost da će se prilikom skladištenja zalijepiti jedna za drugu ili će, u. najgorem slučaju, doći do pucanja materijala. Neka još jednom naglasimo koliko važno je platno prije slaganja posuti puderom za djecu.

Montažni bazen Power Steel

Nadamo se da ste u ovoj maloj školi na temu „kako pospremiti montažni bazen za zimu i gdje ga najbolje ostaviti do sljedećeg kupanca“ uspjeli dobiti odgovore na najčešće postavljena pitanja svakog novog vlasnika montažnih bazena pri završetku najljepšeg perioda u godini. Zapamtite, temeljito čišćenje bazena na kraju sezone i pravilno odlaganje cijele opreme tijekom hladnih, zimskih mjeseci olakšat će vam proljetno čišćenje!