Za siguran skok u montažni bazen

Napokon smo i to dočekali! Divno ljetno doba, vrijeme zabava i roštiljanja, dugih susjedskih druženja na terasama ili dvorištima i, naravno, razdoblje kada su od svih odjevnih predmeta najtraženiji - kupaći kostimi! A za ovakve dane teško da će se naći bolji izvor zabave od kupanja u samostojećim montažnim bazenima. Osim što nude brzo osvježenje po pristupačnoj cijeni i omogućuju jednostavnu montažu i održavanje, nakon sezone kupanja ih se jednostavno može pohraniti na sigurno i “zaboraviti“ sve dok nas toplo sunce ponovno ne podsjeti da je vrijeme za brčkanje u vlastitoj maloj oazi.

No, da bi svaka zabava u bazenu bila doista bezbrižna, moramo se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila za sigurno kupanje. Zahvaljujući njima, ne samo da će vaši mališani opušteno plivati, nego će i održavanje vašeg bazena biti jednostavnije i učinkovitije.

1. Bolje spriječiti nego liječiti

Ljetna žega postaje sve nepodnošljivija, a vi jedva čekate skinuti znojnu odjeću i skočiti u osvježavajuće hladnu vodu... Kad već govorimo o sigurnosti u montažnim bazenima, pravilan postupak rashlađivanja tijela išao bi u sljedećim koracima:

SPAZITE: Prije plivanja pažljivo pogledajte kako izgleda voda u bazenu. Ako nešto pluta na njezinoj površini, odmah tu stranu stvar uklonite mrežicom.

Žena s mrežom skuplja otpalo lišće koje pluta na površini vode montažnog bazena Bestway.

TESTIRAJTE: Redovito kontrolirajte kvalitetu vode u bazenu (barem svaka 2-3 dana). Provjerite pH vrijednost, tvrdoću vode te razinu klora u vodi uz pomoć test traka. Kisela voda može nagrizati metalne dijelove na konstrukciji bazena, usporiti rad pumpe i oštetiti ostatak bazenske opreme. I što je još važnije, uspostavljanjem pravilne kakvoće vode plivači će izbjeći iritaciju kože i očiju. Činite li to redovito, osigurali ste te si savršeno ljetno hlađenje bez neugodnih posljedica!

OČISTITE: Regulacija čiste vode u bazenu ključna je za sigurno i ugodno lješkarenje. Osim kemikalijama za suzbijanje algi, opremite se mrežom i skimmerom koji će redovito uklanjati prljavštinu s površine vode, dok će kvalitetni bazenski usisivač, po mogućnosti robotski, usisati svu nečistoću koja je pala na dno bazena. To će uspješno suzbiti rast algi i omogućiti kemikalijama da budu još efikasnije.

Bazenski usisivač, obojen pod vodom.

2. Budite oprezni s kemikalijama

Da biste znali rukovati kemikalijama za bazensku vodu nije potrebna nikakva diploma kemijskog inženjerstva. Dovoljno je slijediti upute proizvođača, ili još bolje, upute za ChemConnect™ priključak koji je ugrađen u sve novije Bestway® montažne bazene i Lay-Z-Spa™ bazene za masažu na napuhavanje. Naime, taj se uređaj brine za automatsko otapanje kemikalija, a čak se i ta brzina otapanja može podešavati. Ruku na srce, ni najmodernija tehnologija iz tvornice majstora Bestwaya® ne može zamijeniti vaš oprez kada je u pitanju rukovanje kemikalijama, stoga vas toplo savjetujemo da:

 • sredstva za čišćenje bazena držite izvan dohvata djece;
 • ambalažu s kemikalijama uvijek dobro zatvorite;
 • kemikalije čuvate u originalnom pakiranju i na suhom, hladnom i dobro prozračenom mjestu;
 • ne ostavljate kemijsku ambalažu u blizini izvora topline;
 • ne miješate međusobno različite kemikalije;
 • uvijek nosite rukavice i zaštitne naočale pri rukovanju s kemikalijama;
 • slijedite upute na pakiranju u slučaju iznenadnog izlijevanja kemikalija;
 • ne dopustite kemikalijama da dođu u dodir s biljkama ili travom.

Chem Connect za doziranje kemikalija u bazen.

3. Budite oprezni s kablovima i električnim uređajima

Moramo još jednom naglasiti da električna energija i voda nisu najbolje prijateljice, pogotovo ako ćete svoju obiteljsku plažu u dvorištu opremiti malim vrtnim šankom, rasvjetom ili drugom opremom za koju je potrebna struja. Pobrinite se da svi ti električni uređaji, a posebno njihovi kablovi, budu dovoljno udaljeni od bazena kako ne bi dolazili u dodir s vodom, čak niti pri malo živahnijem prskanju.

Nemojte koristiti produžne kablove u blizini bazena te redovito pregledavajte mjesta kod napajanja i same uređaje kako biste na vrijeme otkrili kvarove ili oštećenja.

4. Djeca, djeca i opet djeca

Nitko nije uzbuđeniji zbog ljetnog špricanja i brčkanja u bazenu od naših najmlađih! No, da bi djeca mogla bezbrižno uživati ​​u prskanju i prvim plivačkim koracima, ključno je postaviti neka osnovna sigurnosna pravila.

 • Kada govorimo o sigurnosti u montažnom bazenu, mlađu djecu, posebno onu koja još ne znaju plivati, nikako ne biste smjeli ostaviti da se kupaju bez nadzora odraslih. Na obiteljskim zabavama i roštiljadama s prijateljima, gdje vlada opuštena atmosfera, jedna odrasla osoba uvijek treba paziti što se događa unutar i oko bazena.
 • Kad je kupanje gotovo, obavezno izvadite ljestve iz bazena i pokrijte ih. Tako ćete spriječiti vaše (ili susjedove, prijateljeve) vražićke da si priušte još jednu tajnu rundu kupanca bez kontrole odraslih. Nadasve, ako postoji mogućnost, ogradite svoj samostojeći montažni bazen.
 • Pobrinite se da djeca uvijek pri ruci imaju plutajuća pomagala ili drugu sigurnosnu opremu. Uložite u kvalitetne narukvice za plivanje ili prsluke na napuhavanje i pobrinite se da su pravilne veličine budući da mališani brzo rastu!
 • Budite na posebnom oprezu ukoliko se vašoj djeci u montažnom bazenu često pridružuju prijatelji. To se može možete postići jednostavnim popisom pravila (npr. nije dozvoljeno trčanje unutar i oko bazena, zabranjeni su skakanje na glavu, boravak na ljestvama i hrvanje, pa čak i plivanje bez nadzora odrasle osobe… ) koja se istaknu na vidljivo mjesto da ih svi vide i uzmu u obzir – i djeca i odrasli.

Troje djece s maskama za plivanje oslikane pod vodom u montažnom bazenu Bestway.

Djeci je prije svega važno objasniti da im ovim pravilima ne želite uskratiti zabavu, nego osigurati bezbrižnu uživanciju u igri bez ozljeda!

Još jedan mali savjet: razmišljate li o kupnji novog montažnog bazena u kojem bi svoje klince htjeli cijelo vrijeme imati „na oku“, tada je model bazena iz Power Steel serije "Swim Vista" vaš najbolji odabir. Zidovi ove kolekcije nadzemnih montažnih bazena opremljeni su s dva prozora kroz koje će vaši mali plivači moći pratiti svijet iz sasvim nove perspektive, a vi ćete ih još lakše moći nadgledati.

Power Steel montažni bazen s prozorskim otvorom kroz koji gledaju dvije djevojke.

5. Kad sunce zapeče…

Priznajemo – najljepše je osvježiti se u bazenu usred najtoplijeg dijela dana. No, ako ćete se zaista kupati „u zvizdan“, obećajte nam da ćete to raditi s velikom dozom opreza! Naime, pretjerano izlaganje jakim UV zrakama ne samo da uzrokuje neugodne opekline, nego i ubrzava starenje kože te povećava rizik od raka kože koji je jedan od najbrže rastućih oblika raka u većini europskih zemalja.

Pobrinite se da ste i vi i vaši najmlađi namazani kremom visoke UV zaštite, odnosno čiji je faktor najmanje 30. Posebnu pažnju obratite dječjoj koži – najmlađima kremu nanosite nekoliko puta dnevno budući da se ista ispere vodom. Zaštitite ih i pokrivalom za glavu kao što su kapa ili šešir, te kvalitetnim sunčanim naočalama.