Pretvorite svoj vrt u privatnu plažu

Vjerujte nam, nije potrebno putovati u daleke krajeve i odsjedati u hotelima s pet zvjezdica da biste doživjeli luksuz kakvog sanjate. Sav taj komfor uz maksimalni hedonizam možete imati – i u vlastitom dvorištu!

Kako od „običnog“ dvorišta stvoriti mali raj za plivanje i opuštanje? Odgovore i konkretne savjete o uređenju dvorišta i okućnice odlučili smo potražiti od profesionalne krajobrazne arhitektice. U nastavku vam donosimo smjernice pomoću kojih će vaš vrt ili dvorište postati predivno mjesto za ljetna opuštanja uz montažni bazen.

PRVI KORAK: Zvijezda svake plaže je montažni bazen

Istina je, montažni bazen je atrakcija svakog dvorišta, a budući da će isti još godinama biti zvijezda vaše male oaze mira i opuštanja, jako je važno odabrati „onaj pravi“. U Bestway® ponudi montažnih bazena za dvorište naći ćete pregršt modela koji ispunjavaju različite želje i potrebe. Prođite kroz mali vodič prije kupnje samostojećeg montažnog bazena i saznajte na što sve treba misliti prilikom odabira idealnog modela.

popodnevno obiteljsko opuštanje u bazenu

Četiri najčešća pitanja na koja trebate znati odgovor su:

  • Želite li u bazenu plivati​​ ili chillati? – izduženi, pravokutni montažni bazeni za dvorište najbolje odgovaraju plivačima koji u njima rado vježbaju, a okrugli su primjereniji obiteljima s malom djecom ili odraslima koji se vole brčkati i izležavati na madracima na napuhavanje.
  • Koliko će ljudi koristiti bazen? – važno pitanje za odabir prave veličine, jer pojedini obiteljski nadzemni montažni bazeni mogu uz sve članove obitelji primiti još i prijatelje ili susjede.
  • Kakav izgled želite? – uz bazene s klasičnim sivim dizajnom vanjskih dijelova stijenki, postoje i oni modeli čiji su zidovi ukrašeni realističnim uzorkom drveta, kamena, pa čak i ratana.

DRUGI KORAK: Mjesto postavljanja bazena je iznimno važno 

Iz iskustva vam predlažemo da bazen smjestite u onaj dio dvorišta koji će vam zadati najmanje muke oko čišćenja. Idealno bi bilo da se vaš bazen nalazi sunčanom dijelu dvorišta, samo da nije preblizu drveću jer svakako treba izbjeći grančice, lišće, pelud i svu ostalu nečistoću koja definitivno može pasti u bazen.

Prilikom odabira pozicije uzmite u obzir i svoje potrebe i navike: izbjegavajte hlad ako se najčešće kupate nakon radnog dana ili imate malu djecu, električni priključak za pumpu ne smije biti predaleko, obavezno imajte djecu „na oku“ dok ih gledate s verande i ne dozvoljavajte nepotrebne dječje igre i utrke oko bazena zbog sigurnosti cijevi i filtracijskog sustava. Prije postavljanja bazena razmislite i o udaljenosti odvodnih šahtova ili sličnih mjesta u kojima ćete isprazniti bazensku vodu, kako jesen ne biste dočekali pod stresom, te smeta li vas znatiželjni pogledi susjeda ili slučajnih prolaznika.

popodnevno obiteljsko opuštanje u bazenu

TREĆI KORAK: Ne zaboravite pripremiti teren za bazen

Uzmite dovoljno vremena za pripremu montažnog bazena za novu sezonu kupanja. Prije nego što krenete sa sklapanjem komponenata bazena važno je detaljno pripremiti teren na kojem će bazen biti postavljen. Do detalja očistite travnjak od svih oštrih predmeta, kamenja i grančica te počupajte sve busene trava i poravnajte krtičnjake. Neka trava bude nisko pokošena kako bi teren mogli u potpunosti izravnati – jer ravno postavljen bazen je siguran bazen!

Potom nabavite prikladne zaštitne podloge za montažne bazene kao savršenu zapreku korijenju koje želi prodrijeti do dna bazena. Podloge koristite čak i ako ste bazen odlučili postaviti na betonsku podlogu ili pločice jer će djelovati kao sjajan izolator.

ČETVRTI KORAK: Izaberite jedan od tri omiljena ambijenta 

Vodite računa i o okolišu, odnosno o prostoru oko bazena. Bestwayjeva® krajobrazna arhitektica ističe tri glavna stila uređenja prikladna za plažu u svom vlastitom vrtu:

Moderni 

Posebno će se svidjeti minimalistima i ljubiteljima jednostavnih, elegantnih linija, ali i nenametljivih, grmolikih i ne tako zahtjevnih biljaka koje služe kao efektan ukras i kao garancija privatnosti. Poigrajte se s raznim vrstama, oblicima i visinama zimzelenih biljaka kao što su američka smreka (Thuja occidentalis) ili čempresi, lovorvišnja (Prunus laurocerasus), zelenika ili pušpan (Buxus sempervirens), odnosno visokim ukrasnim travama poput planinske hrapavice (Achnatherum calamagrostis) ili šaša (Carex). Prostor oko bazena ukrasite kombinacijom drveta i kamena, odnosno drveni namještaj prilagodite bazenu sa zidovima u imitaciji kamena.

popodnevno obiteljsko opuštanje u bazenu

Mediteranski 

Pravi i zbor za sve koji se na domaćem vrtu žele osjećati kao na moru. Stvorite jedinstven mediteranski ugođaj popločenim kamenim podlogama ili šetnicom od terase do bazena u žućkastim tonovima, a od biljaka izaberite klasične mediteranske biljke koje se koriste i kao začini poput ružmarina (Rosmarinus officinalis) i lavande (Lavandula). Želite li dodati malo boje, nabavite azaleje (Rododendron) ili agrume u glinenim teglama koji se premjeste u kuću kada dođe zima. I ovdje se oslonite na drveni namještaj ili od ratana, a možete se poigrati s retro oblicima za još efektniji dojam.

Cvjetni

I ljubitelji šarenog cvijeća i engleskih vrtova mogu urediti vrt po svom guštu. Birajte biljke koje cvjetaju u različito vrijeme kako bi vaš vrt uvijek bio šaren. Sadite ih u grupama ili otocima, birajte različite boje, visine, teksture cvjetova… Za plažu okruženu cvijećem birajte trajnice kao što su hortenzije (Hydrangea macrophylla), astilbe, japanska glicinija (Wisteria floribunda)… Dakako, ljubitelji raskošnih vrtova već znaju da će trebati odvojiti mnogo vremena za održavanje ovih predivnih, mirisnih biljaka.

Dakle, prvi korak do vlastite privatne plaže iza kuće je kupnja njene najveće zvijezde. Bez brige, samostojeći montažni bazeni čekaju vas na Bestway® online shopu!