održavanje montažnog bazena

Održavanje montažnog bazena je najvažnija zadaća svakog vlasnika bazena, ali se najčešće olako shvaća. U prilog tome ide i popis najuobičajenijih pogrešaka koje svaki vlasnik kad-tad učini.

Tijekom ljetnih mjeseci kada temperature dosežu rekordne visine, a sparina se uvuče pod kožu, poželjno je imati mjesto na kojem se možete osvježiti i opustiti. Bazen u svom vlastitom vrtu ili dvorištu više se ne smatra luksuzom jer na tržištu postoje vrhunski modeli koji se postavljaju i napune vodom u tili čas. Doduše, velika je razlika u održavanju čistoće i kvalitete vode u malom bazenu s rubom na napuhavanje i onom obiteljskih dimenzija.

Vlasnici bazena s metalnom konstrukcijom u svojoj osvježavajućoj oazi mogu uživati od proljeća do jeseni – i to samo ako će se redovito o njemu brinuti. No, korisnici često donose krive procjene i neozbiljno shvate održavanje montažnog bazena, a što rezultira dodatnim troškovima i gubitkom vremena na sanaciju učinjene štete.

Montažni bazen Power Steel
Za bezbrižno uživanje u kućnom bazenu, preporučujemo redovno održavanje bazena.

U nastavku vam donosimo popis sedam najučestalijih grešaka kod čišćenja bazena i očuvanja bazenske vode, te vas savjetujemo kako ih na vrijeme izbjeći.

1. Određivanje količine klora i ostalih kemikalija „odokativnom metodom“

Higijena bazena je jako bitna, bez obzira na dimenzije bazena i tip bazenske pumpe. Tijekom kupanja voda dolazi u kontakt s našom kožom i očima, a nerijetko se dogodi da njezin mali dio i progutamo. Upravo zbog zdravstvenih razloga bazenska se voda mora redovito kontrolirati.

Međutim, mnogi novi vlasnici montažnih bazena nisu upoznati s pravilnim načinom mjerenja kvalitete vode ili ne znaju odrediti točnu dozu kemikalija za optimalnu čistoću vode, pa okvirno ili napamet „balansiraju“ s tabletama i tekućinama za održavanje bazenske vode. Slične greške pri održavanju montažnog bazena čine i dugogodišnji vlasnici, uvjereni da su sad već toliko iskusni da je dovoljan samo jedan pogled u bazen kako bi znali koja sredstva za dezinfekciju treba dodati i u kojoj mjeri. Takvo ugrubo određivanje stanja vode može biti dvosjekli mač pa, umjesto da se popravi situacija, nastane još veći problem.

Kemikalije
Održavajte svoj bazen čistim s Bestway® plutajućim kemijskim plovkom.

Kako do toga ne bi došlo, poželjno je među opremom za čišćenje bazena imati i Bestway trakice za provjeru kvalitete bazenske vode s tri najvažnija područja mjerenja:

  • pH vrijednost vode – Vrijednost od 7.4 je najidealnija i dakako „najispravnija“ za bazensku vodu. Sve brojke niže od 7 utvrđuju da je voda kisela, te kao takva može uzrokovati koroziju metalnih dijelova koji se slučajno nađu u doticaju s njom, pa čak i usporiti rad pumpe. Brojke iznad 7.6 ukazuju na lužnatu vodu koja potiče pojačano izlučivanje vodenog kamenca na površinu bazena, pa se u zraku može prepoznati karakterističan miris klora.
  • Tvrdoću vode – Mjeri se koncentracija bikarbonata kalcija i magnezija otopljenih u vodi, a idealna vrijednost trebala bi biti između 15 i 25 °F (Francesi stupnjeva) ili 100 i 400 ppm.
  • Kontrolu ukupnog klora – Provjerava se i količina klora koji je neophodan za dezinfekciju bazenske vode. Vrijednost ukupnog klora vode treba biti između 0,9 ppm i 1,20 ppm.

Trakice na jednostavan i praktičan način pouzdano ispituju vodu u vašem bazenu. Dovoljno je svaka 2-3 dana zaroniti trakicu u vodu i u par minuta ćete doznati jasne informacije o njezinom stanju pomoću skale u boji za klor, ph vrijednost i tvrdoću vode. Ovo je nadasve lakši i, usudit ćemo se reći mudriji način održavanja higijene vode jer točno znate što i u kojoj količini trebate dodati da bi kupanje u bazenu bilo zdravije i ugodnije. Pakiranje sadrži 50 test traka, što je i više nego dovoljno za cijelo ljeto bezbrižnog bućkanja.

2. „Šokiranje“ bazenske vode po danu

Imali ste zabavu u dvorištu i bazen je pun prljavštine, a vi baš po najvećoj vrućini želite izvršiti šok tretman vode. Osim što je jedna od najvećih grešaka pri održavanju montažnog bazena, hiperkloriranje po danu je ujedno i najskuplja metoda čišćenja jer ćete za popravak štete morati uložiti dvostruko više vremena, živaca i sredstava za održavanje.

Doba dana i vremenski uvjeti su najbitniji faktori kad je riječ o dodavanju otapala za čišćenje vode. Naime, šok tretman je postupak kojim se bazenska voda tretira i do 10 puta većom količinom klora od uobičajene. Ako je voda izrazito topla i pod direktnim utjecajem UV zraka, dobar dio tog klora i ostalih supstanci će ispariti i prouzročiti novi disbalans u sastavu. Stoga se „šokiranje“ i bilo kakav drugi tretman preporučuje raditi u večernjim satima. Nemojte biti nestrpljivi, dajte svom bazenu dovoljno vremena da kvalitetno procesuira tretman, da se voda u bazenu homogenizira s dodatnim klorom kako bi vas ujutro dočekala kristalno čista i zdrava za kupanje.

Dodavanje većih količina kemikalija u bazensku vodu
Šok tretman za još čistiju vodu u vašem bazenu.

3. Pumpa prekratko radi

Bazenska voda je pri visokim temperaturama idealno stanište za razvoj mikroorganizama. Osim toga, kupači sami donose prljavštinu u vodu, pa su tako za lošu higijenu bazena krive sitnice koje plutaju po površini poput stanica kože, dlake, masnoća od kreme za sunčanje i slično. Upravo zato je čišćenje bazenske vode od presudne važnosti za sigurnost kupača, i to ne samo kemikalijama, nego i mehaničkim pristupom – kroz pumpe s kartonskim ili pješčanim filtrima.

Međutim, filteri u pumpama ne mogu raditi svoj posao ako pumpe nisu uključene. Mnogi vlasnici štedljivo „pale“ pumpe jer, umjesto o zdravlju, više razmišljaju o računima za struju. Ovisno o veličini vašeg montažnog bazena, pumpa mora raditi barem 8 sati dnevno da bi vodu dovela do savršene bistrine i čistoće.

4. Neredovito čišćenje filtra

Pod održavanje montažnog bazena spada i čišćenje filtera u pumpama. Ponekad se dogodi da se u veselju i zabavi po nekoliko dana zaboravi očistiti filtar, no poželjno je da se takvi propusti ipak ne događaju često. I to ne samo zbog higijenskih razloga i izgledne pojave zelene boje od algi, nego i zbog efektivnog rada same pumpe.

Kartonske filtre je dovoljno isprati pod jakim mlazom čiste vode i vratiti ih u pumpu. Iskusni vlasnici montažnih bazena s pumpom s kartonskim filtrom tvrde da se itekako isplati imati i rezervni filtar – prljavi filtar se u tren oka zamijeni s čistim i pumpa odmah može početi s radom, a filtar se može oprati i nekoliko minuta kasnije ako ste u stisci s vremenom. Kod pješčanih pumpi dovoljno je jednom tjedno odvrnuti ručku na funkciju „backwash“ kako bi obrnuti protok vode pomiješao pijesak, a talog tim procesom izašao na poseban izlaz iz pumpe.

Čišćenje filtra
Kartonske filtre je dovoljno isprati pod jakim mlazom čiste vode

5. Prečesto čišćenje filtra

Postoji i druga krajnost kod čišćenja filtra, odnosno njegovo nepotrebno često ispiranje. Ova se greška najčešće događa kod pedantnih vlasnika pješčanih pumpi koji vole savršeno kristalnu vodu, ali u toj perfekciji ipak odu malo predaleko.

Naime, svakodnevno površinsko čišćenje montažnog bazena je poželjno, ali ne i ispiranje pješčanog filtra jer to sprječava pumpu da postigne svoj maksimalni potencijal. Ako niste sigurni treba li ili ne očistiti talog u pijesku, obratite najprije pažnju na manometar na spremniku filtra - za optimalne performanse filtra, kazaljka bi trebala biti između 10 i 15 psi. Sve druge vrijednosti ukazuju da je filtar poželjno isprati.

6. Zanemarivanje stijenki bazena

Čišćenje površine vode s mrežicom također se smatra dijelom održavanja montažnog bazena. Što češće očistite vodu od lišća, grančica, kukaca i ostalih krupnih stvari, to će skimmer i pumpa raditi bolje, a ujedno im produžujete i radni vijek. S druge strane, nečistoća s dna bazena čisti se ručnim ili robotskim usisivačem koji prljavštinu prikupljaju u pumpu ili u vlastitu mrežastu vrećicu.

A što je sa stijenkama bazena? Rijetki se vlasnici sjete da bi trebalo očistiti i hrapave stijenke od algi i kamenca koji su nastali zbog tvrdoće vode ili prevelike ph vrijednosti. Najbolji način da ih se odstrani je pomoću zakrivljene Aquabroom četke za čišćenje bazena sa snažnim i otpornim čekinjama koje bez puno muke mogu dosegnuti baš svaki dio stijenki, posebice prostor oko ljestava, ispod skimmera i sam vodeni rub bazena.

7. Nepokrivanje bazena

Nepisano pravilo pri kupnji vlastite vodene oaze je da ćete se o njemu svakodnevno brinuti. Tu ne mislimo samo na čišćenje montažnog bazena, nego i da ćete učiniti sve kako biste spriječili onečišćenje vode. Za početak, prevenirajte nakupljanje nečistoće preko noći, kada se bazen ne koristi, ili za vrijeme nevremena tako što ćete da prekriti pokrovom od posebnog PVC materijala.

Uvijek prekrijte bazen preko noći i po lošem vremenu.

S dolaskom jeseni potrebno je pripremiti bazen za prezimljavanje. Kvalitetan i po mjeri odabran pokrov zaštitit će bazen od lišća i granja, ali i povećati otpornost bazena na vanjske utjecaje koje donosi hladnije vrijeme, kao što je pojava mrlja ili prerano starenje završnog sloja bazena.

Posljednji savjet – na greškama se uči!

Čista i bistra voda čini bazen privlačnim, ali je i znak da se vlasnik uistinu brine o njoj. Budući da nitko nije savršen, uvjereni smo da je i on učinio barem jednu od sedam gore spomenutih najčešćih grešaka pri održavanju montažnog bazena, ali je iz nje ipak nešto naučio.

Glavna mantra ove male škole čišćenja bazena je „što se pravilnije brineš o bazenu, to ćeš više u njemu uživati“. Čak i ako pomislite da ste u nečemu gadno pogriješili, na web stranicama Bestway.hr ćete sigurno pronaći adekvatno rješenje za svoje probleme.