Sve o dodatnoj opremi za bazene

Napokon ste u svojem vrtu ili dvorištu postavili bazen o kojem već dugo sanjate? Onda će vam ovo ljeto biti pravo osvježenje u doslovnom smislu! Doduše, dodatna oprema za bazene će vaše ljetne avanture pretvoriti u još ljepši i zabavniji doživljaj kojeg ćete dugo pamtiti.

Da bi vas novi bazen služio još dugo godina i pritom svaki put izgledao kao nov, vrlo je važno pravilno se o njemu brinuti. I to ne samo kada dođe period spremanja bazena u podrum, nego i tijekom sezone kupanja. Bazenska tehnika i dodatna oprema za bazene su presudne za regulaciju i održavanje čistoće vode, ali i vašu sigurnost dok plivate i uživate u svojoj novoj, privatnoj vodenoj oazi. U nastavku otkrivamo koji to dodaci za bazene olakšavaju njihovo njegovanje i čine ih još uzbudljivijima.

Obiteljski bazen u kojem uživa tročlana obitelj.

Čemu služe pumpe za bazen?

Kada je u pitanju bazenska tehnika, pumpe za montažne bazene su njezin najvažniji dio. Ne kaže se uzalud da su one srce bazena, jer svaka kap vode mora proći kroz tu malu, ali snažnu mašinu za filtriranje. Bez pumpe, voda bi začas postala prljava i potpuno neprivlačna za kupanje, a da ne govorimo koliko bi bila štetna za zdravlje zbog pojave algi i bakterija. Pumpa održava vodu čistom zahvaljujući moćnom motoru u samom središtu kućišta koji istovremeno izvlači vodu iz bazena, filtrira je od prljavštine i vraća natrag u bazen.

Postoje dvije vrste pumpi za Bestway® montažne bazene:

  • Pumpe s kartonskim filtrom

Filtarska pumpa za bazen je najjednostavniji izbor za čišćenje bazena koji je u funkciji svega par sati u danu. Crpka usisnom energijom usmjeruje vodu do centralnog dijela kućišta, gdje se filtrira kroz sitne rupice na kartonskom filtru – laički rečeno, bazenska voda prolazi kroz cjedilo s najsitnijim rupama. Nakon što filtar izvuče svu moguću prljavštinu, čista se voda vraća natrag kroz mlaznice na stijeni bazena.

  • Filtarsko-pješčane pumpe

Da pijesak savršeno pročišćava vodu znali su i drevni Egipćani, a koji su je još davnih dana procjeđivali uz pomoć ovog prirodnog granularnog materijala sačinjenog od fino razdijeljenih čestica stijena i minerala. Ako ste nabavili prilično velik bazen ili ćete većinu svog odmora provesti brčkajući se u njemu s obitelji, onda se pješčana pumpa svakako mora naći na vašoj listi dodatne opreme. Za razliku od pumpe s kartonskim filtrom, u kućištu ove pumpe nalazi se kvarcni pijesak u dvije veličine, tako da se voda pročišćava do oku nevidljivih čestica.

Pumpu za filtriranje instalirala djevojka.

Obje vrste pumpi sadrže filtere koji svaki na svoj način održavaju vodu čistom. Kartonski filtar u obliku valjka je sačinjen od guste tkanine naborane kao harmonika kako bi što bolje uhvatio čestice veličine i do 10 mikrona. S obzirom na to da se filtar relativno brzo napuni nečistoćom (listići, insekti, stanice kože, dlake, kamenac…), poželjno ga je češće čistiti pod jakim mlazom vode iz slavine, i to barem jedanput tjedno.

Ovaj tip filtra se lako i jednostavno izvadi iz kućišta – dovoljno je samo odvrnuti veliki plastični vijak na vrhu. Koristite li filtarsku pumpu duž cijele godine ili je filtar vidno oštećen i promijenio je boju, neophodno ga je čim prije zamijeniti novim.

S druge strane, pješčana pumpa je veća, teža i cijenom skuplja od one s kartonskim filtrom, a mnoge korisnike uplaši i njezin sam izgled. Čim uoče mjerač tlaka i veliku ventil ručicu s popisom funkcija na vrhu kućišta pomisle da je ova vrsta crpke kompleksnija za rukovanje. Međutim, istina je potpuno drugačija.

Čišćenje pješčanog filtra ne zahtijeva previše vremena, dovoljno je okrenuti ručicu na funkciju backwash, odnosno povratno pranje koje će uzburkati pijesak i svu nečistoću izbaciti na drugu stranu pumpe. Pijesak iz pješčane pumpe nije potrebno niti toliko često mijenjati, svega jedanput u dvije godine ako bazen koristite samo za vrijeme toplijih dana. Zahvaljujući pijesku, voda će uvijek biti kristalno čista i nećete trebati često posezati za kemikalijama, kao što je to slučaj kod kartonskog filtera.

Filter pumpa za montažni bazen.

Dodaci za bazene – faktor koji čini razliku

Bazen u svakom vrtu privlači poglede, a njegova čista, prozirna voda kao da zove na kupanje. Budući da je sigurnost i zdravlje kupača uvijek na prvom mjestu, itekako je bitno da bazenska voda prolazi kroz niz tehnoloških postupaka. Osim mehaničkog čišćenja, vodu je također potrebno kemijski tretirati te svakodnevno kontrolirati i održavati. Pored pumpi, pod pojam bazenska tehnika spada čitav niz uređaja i pribora koji održavaju bazensku vodu čistom, a to su sljedeći dodaci za bazene:

  • Skimmer za bazen

Prije negoli uopće dospije u pumpu, voda se usisava kroz jedinstveni plastični dodatak koji izgleda kao poveća čaša s košaricom. Skimmer je pričvršćen na poseban nosač uz sam rub bazena, točno u visini površine vode kako bi u njega ulazila sva nečistoća koja pluta, od lišća i kukaca, pa sve do sitne peludi. To je ključni dio sistema za filtraciju vode jer sprječava da sve te neželjene stvari potonu na dno bazena.

  • Dozirni plovak za kemikalije

Da bi bazenska voda svaki put bila savršena za kupanje, potrebna je njena redovita kontrola i regulacija pomoću sporo topivih tableta koje sadrže klor i algicid. Budući da moraju biti u stalnom doticaju s vodom, tablete se stavljaju u plutajući plovak s regulatorom za kontrolu razine sredstva za dezinfekciju.

  • Mrežica za hvatanje

Površinska mrežica za hvatanje, ili tzv. ručni skimmer, idealna je za skupljanje većih i tvrđih dijelova smeća poput lišća ili grančica koje su slučajno upale u bazen zbog naleta vjetra. Bilo da se radi o ravnom ili vrećastom primjerku mrežice, sve su izrađene od aluminijskog teleskopskog štapa i plastične glave, te su iznimno lagane i jednostavne za uporabu. S njima ćete bez problema dosegnuti potonulu masku ako ste izvan bazena ili maknuti osu s površine čak i dok se kupate.

Mehaničko čišćenje bazena mrežom za čišćenje.

  • Usisivači za čišćenje bazena

Kada govorimo o brizi za bazene, ne mislimo samo na čišćenje i održavanje površine bazenske vode, nego i njegovog dna. Dodatna oprema za bazene ne bi bila potpuna bez podvodnih usisivača i setova za održavanje bazena koji osiguravaju dodatnu čistoću. Jednostavni ručni usisivači imaju četke na svojim glavama i spajaju se crijevima na odvod vode, dok nešto sofisticiraniji ručni usisivači rade na AA baterije i imaju vlastiti spremnik s mrežicom za otpad. Za veće i dublje montažne i ugradbene bazene idealni su automatski robotski usisivači koji će „u roku keks“ očistiti dno umjesto vas. Sve što trebate učiniti je pokrenuti ga i staviti na dno bazena, a on će zahvaljujući modernoj tehnologiji usisati, pročistiti kroz filtar i spremiti svu prljavštinu u spremnik – bez ikakvih crijeva, žica i vaših vlastitih mišića.

Olakšajte si čišćenje naslaga kamenca i prljavštine što više možete. Skimmer, plovak, mrežica i usisivači su praktični dodaci za bazene koji pomažu u održavanju čistoće i higijene svakog tipa i veličine bazena. Bez njih bi se filtri u pumpama češće čistili i mijenjali, a voda još više tretirala kemikalijama.

Praktična pomagala i ostali pribor za bazen

Za bezbrižno uživanje i plivanje u vlastitom vodenom odmaralištu nije potrebno potrošiti pravo malo bogatstvo, već dobrano razmisliti koji je od svih mogućih pomagala najbolji za vas. Dodatna oprema za bazen je šarolika, od predmeta koji zagrijavaju vodu pa sve do onih koji stvaraju vodene i podvodne efekte. Međutim, postoje pomagala koje bismo predložili svakom vlasniku ove vodene zanimacije jer štite bazen od vanjskih utjecaja i pomažu korisniku da što bezbrižnije uživa u ljetnim radostima.

Prije negoli postavite svoj bazen u vrt ili dvorište, savjetujemo da se na odabrano mjesto najprije rasprostre podloga za bazen. Ona će istovremeno zaštititi vašu travu i zemlju od klorirane vode te spriječiti prodor trave, korijenja i raslinja u dno bazenskog platna. Solarni pokrivač će bez problema ugrijati vodu u bazenu, a vama omogućiti da se kupate već u proljeće ili kasnu jesen. Pokrivač će također spasiti vodu od onečišćenja u slučaju iznenadnog nevremena.

Kako ćete ući u bazen ako nemate ljestve? Iako su Bestway® bazeni izgrađeni od čeličnog okvira ojačane konstrukcije, bilo bi uistinu nepraktično preskakati stjenke bazena u potrazi za osvježenjem. Sigurnosne ljestve za bazen služi kao stepenice za ulazak i izlazak iz bazena, a između ostalog sprječava da mala djeca sama i bez kontrole uđu u bazen. Ljeto i suncobrani su nerazdvojni par – čak i kada ste u bazenu! Zar nije divno neopterećeno se brčkati u hladu i ne razmišljati o sunčanici i opeklinama? Taj ležeran način života omogućit će vam Splash Frame suncobran izrađen od kvalitetnog i trajnog materijala otpornog na UV zrake. Stolica za bazen također spada u zabavni pribor koji nije zgorega imati pričvršćenog na rub, pogotovo ako trebate mjesto gdje ćete odložiti ručnike, igračke za djecu, podvodnu kameru ili ohlađeno piće.

Djevojčica se penje ljestvama montažnog bazena.

Pretvorite dvorište u zabavno mjesto za sve uzraste

Madraci na napuhavanje, luftići i maske za plivanje možda nisu obavezna dodatna oprema za bazen, ali svakako bi ih preporučili svima onima ovog ljeta svoj vrt žele pretvoriti u plažu. Zabavite se kao na nekom vrhunskom kupalištu na Jadranu uz kolute za plivanje, narukvice s morskim motivima i dječje čamce za najmlađe, dok bi se odrasli nakratko mogli vratiti u djetinjstvo uz lopte i držače čaša na napuhavanje. Vjerujte nam, u ponudi rekvizita za plažu svatko može naći nešto za sebe!