Kako šok-klorirati masažni bazen

Šok-kloriranje bazena je dodavanje većih količina kemikalija u bazensku vodu. Provodi se s ciljem razgradnje organskih nečistoća i ponovnog uspostavljanja optimalne razine čistoće vode. Šok-kloriranje se uglavnom izvodi klorom, a namijenjeno je održavanju odgovarajuće dnevne razine klora.

Dodavanje većih količina kemikalija u bazensku vodu

Kad je potrebno šok-kloriranje mog masažnog bazena na napuhavanje?

Šok-kloriranje vode vašeg masažnog bazena Lay-Z-Spa® potrebno je:

  • kad prvi put punite svoj Lay-Z-Spa®,
  • kod prvih znakova algi ili sluzi,
  • nakon razdoblja intenzivne uporabe i
  • kad se smanji bistrina ili kvaliteta vode. 

Koliko često moram provoditi šok-kloriranje bazena? 

Dobra praksa nalaže da se šok-kloriranje masažnog bazena obavi nakon svakog razdoblja intenzivne upotrebe. To će spriječiti rast mikroorganizama i pomoći da voda ostane blistavo, kristalno čista. Nakon postupka bistrina i kvaliteta vode u masažnom bazenu često su iste kao prije prve uporabe.

Kako šok-klorirati masažni bazen?

Šok-kloriranje vašeg masažnog bazena presudno je za održavanje jer pomaže u sprječavanju stvaranja bakterija. Šok-kloriranje smanjuje potrebu za visokim dozama kemikalija, istodobno pomaže uklanjanju bakterija, virusa i algi te produljuje vijek trajanja vašeg bazena. 

Bistrina i kvaliteta vode u masažnom bazenu

Stručnjaci preporučuju da svoj masažni bazen na napuhavanje šok-klorirate prije prve uporabe, a zatim barem jednom tjedno. U početku vrijednosti treba održavati svakodnevno kako bi voda bila čista i bistra.

Da biste ispravno proveli šok-kloriranje, slijedite ovih šest koraka:

1.Provjerite je li vaš masažni bazen napunjen vodom do preporučene razine.

2. Uključite filtrirni sustav, ali pazite da masažni sustav bude isključen.

3. Postoje dvije vrste šok-kloriranja:

  • Šok-doza klora kod prvog pokretanja: to je šok-doza koju dodajete u svoj masažni bazen kad ga prvi put napunite vodom.
  • Uobičajeno šok-doziranje klora: to je šok-doza koju dodajete u svoj masažni bazen koji ste već klorirali prije prve uporabe.

4. Provjerite kapacitet vode svog masažnog bazena. Njegova veličina utječe na to koliko klora treba dodati u vodu.

Nasloni za masažni bazen na napuhavanje.

5. Nakon tretiranja vode masažnog bazena Lay-Z-Spa® pričekajte najmanje 24 sata i tada ispitajte razinu klora. Kupati se možete početi kad razina klora bude 5 ppm ili manje (idealno 3-5 ppm).

6. Operite ruke. Kad završite sa šok-kloriranjem svog masažnog bazena, operite ruke da vam kemikalije ne bi ostale na prstima.

Prije šok-kloriranja masažnog bazena pročitajte upute na etiketi kako biste pravilno izveli postupak. Navedene doze samo su približne i učinak kemikalija na vašu vodu može se razlikovati svaki put kad ih koristite - to ovisi o točnoj količini vode u vašem masažnom bazenu, vrsti vode, temperaturi vode, mjestu na kojem je bazen itd. Zato je nužno svaki put nakon šok-kloriranja testirati vodu prije nego što je ponovno koristite za kupanje.

Dnevne količine kemikalija za kloriranje masažnog bazena Lay-Z-Spa®:

Nakon šok-kloriranja važno je nastaviti pratiti razine kemikalija masažnog bazena kako biste bili sigurni da je razina klora unutar preporučenih vrijednosti.