druženje uz masažni bazen Lay-Z-Spa

Zamućena voda masažnog bazena jedan je od najčešćih izazova s ​​kojima se kad-tad susretnu svi vlasnici. Ali ne brinite, zato smo sastavili kratke i jednostavne upute koje će vam pomoći da pretvorite vodu u svom masažnom bazenu iz zamućene u kristalno bistru.

Zašto je voda u mom masažnom bazenu mutna?

Za početak je važno razumjeti zašto se voda u vašem masažnom bazenu zamutila. Postoji čitav niz različitih tvari koje mogu prouzročiti ovu vrstu promjene jer u bazenu pluta puno čestica, što vodu čini mutnom. Te čestice mogu potjecati iz raznih tvari, a najčešći krivci su:

  • tvari iz okoliša: prašina, pelud i sjeme koji padaju u vaš masažni bazen;
  • organske čestice: stanice kože i ulja za kožu, koji prirodno padaju s kože;
  • kozmetika, poput losiona i hidratantnih krema za kožu - ispire se s kupača, pogotovo u toploj vodi (kao u kadi ili tušu);
  • razvoj algi: bez učinkovitog održavanja vode počinju se stvarati alge i bakterije.

Zašto je voda u mom masažnom bazenu mutna?

Ne krivite filtar vašega masažnog bazena

Prije nego što počnete okrivljavati filtar svog masažnog bazena na napuhavanje, istaknimo da je većina čestica koje se nakupljaju u masažnom bazenu jednostavno premala da bi ih filtar mogao zaustaviti. Većina filtara za bazen uklonit će čestice veličine između 5 i 10 mikrona. Za jasniju predodžbu: crvene krvne stanice imaju promjer oko 5 mikrona ili 0,005 milimetara.

Uz to, pumpa sustava za filtriranje je dizajnirana tako da ne ubacuje puni protok vode kroz filtar. Razlog je to što može doći do oštećenja unutarnjih dijelova pumpe ako je filtar blokiran.

Upravo iz gore spomenutih razloga filtar za masažni bazen, premda uklanja mnogo nečistoće iz vode, nikad ne može ukloniti sve - i zato su nam za čišćenje bazena potrebne i kemikalije.

Pobrinite se da voda vašeg masažnog bazena ponovno bude bistra

Iako se čini da je pred vama popriličan izazov, rješavanje problema mutne vode u bazenu nije tako komplicirano kao što se na prvi pogled čini. Imamo nekoliko rješenja, a usredotočit ćemo se na dva koja smatramo najprimjerenijima.

Pobrinite se da voda vašeg masažnog bazena ponovno bude bistra

Šok-kloriranje

Baš poput ‘šok-kloriranja’ vašeg masažnog bazena pri prvom postavljanju, postupak takozvanog naglog kloriranja pomoći će oksidacijom vode eliminirati bakterije i alge i stvoriti okruženje u kojem štetni organizmi ne uspijevaju. 

Za šok-kloriranje treba provesti ove korake:

  1. Testnim trakama 3 u 1 za bazene i masažne bazene testirajte razinu kemikalija u svom masažnom bazenu.
  2. Provedite šok-doziranje vašega masažnog bazena klorovim granulatom. Točna količina kemikalija ovisi o kapacitetu vašega masažnog bazena.
  3. Nakon šok-kloriranja morate pričekati najmanje 24 sata prije testiranja bazenske vode testnim trakama.
  4. U bazenu ponovno možete kupati kad se razina klora u vodi vrati na 3-5 ppm.

Nakon šok-kloriranja uočit ćete da je voda znatno bolje kvalitete.

Algicid 

Ako je voda nakon šok-kloriranja i dalje mutna, sredstva protiv algi i za skupljanje čestica (ili sprečavanje zamućenja vode) pomoći će vam riješiti se ostataka prljavštine.

Algicid nije samo sredstvo za sprečavanje razvoja algi, već omogućuje i kemijsku obradu kojom se uklanja većina algi i sprečava njihov ponovni razvoj (kod upotrebe obavezno slijedite upute proizvođača).

Kako spriječiti zamućivanje vode u masažnom bazenu?

Nakon tretmana proizvodom Algicid preporučujemo upotrebu proizvoda za nakupljanje čestica koji male čestice (mrtve alge i druge čestice) povezuje u veće nakupine. Te su čestice tada dovoljno velike da ih filtar uhvati i ukloni iz vode (kod upotrebe obavezno slijedite upute proizvođača). Nakon što filtri odrade svoj posao, svakako ih temeljito očistite kako bi mogli nastaviti učinkovito raditi.

Kako spriječiti zamućivanje vode u masažnom bazenu?

Postoji niz jednostavnih rješenja koja mogu spriječiti ili barem smanjiti vjerojatnost da će voda u vašem masažnom bazenu ponovno postati mutna:

  • Redovitim ispitivanjem testnim trakama provjeravajte je li razina kemikalija u vodi u granicama normale.
  • Redovno čistite filtre.
  • Ispirite kupaće kostime u toploj vodi, ne u deterdžentu.
  • Prije nego što uskočite u svoj masažni bazen, otuširajte se - tako ćete sa sebe isprati odumrlu kožu i hidratantne kreme.