grijač za montažne bazene

Kako produžiti ljetni ugođaj u domu

Kad topli ljetni mjeseci prijeđu u hladnije, brojni vlasnici kućnih bazena suočavaju se s dilemom kada krenuti s pospremanjem bazena. Svi bi naime voljeli izvući još kakav tjedan ili dva brčkanja, zabave i opuštanje na toplom popodnevnom suncu ili barem tijekom vikenda, pa se odgađanju ponekad ne vidi kraja!

No može biti i drukčije. Pomoću grijača za bazene sezonu kupanja u svom vrtu možete produljiti daleko nakon ljeta i uživati u bazenu i onda kad se temperature spuste, a drveće oko vašeg vrta zagrne se u predivne jesenske boje.

Danas ćemo zato istražiti različite grijače za bazene, uključujući električne grijače vode za bazene, grijače za montažne bazene i grijače za masažne bazene. Otkrit ćemo vam također upute za pravilnu uporabu i održavanje grijača za bazen, uključujući također neizostavne rezervne dijelove za bazen. Oni će vam naime pomoći osigurati dug vijek trajanja vašeg bazena i smanjiti brige u vezi s njihovim pravodobnim naručivanjem ili nedostupnosti zalihe. Pa, počnimo – u nastavku slijedi pregršt korisnih informacija!

 

I vi produljite sezonu kupanja u svom vrtu!

 

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci, bazen u vrtu je predivan luksuz. A kad dani postanu kraći, a temperature se počnu spuštati, kupanje u bazenu može postati manje primamljivo (posebno za one zimogrozne). I tu na scenu stupaju grijači za bazene – spasitelji svih zimogroznih!

Njima možete regulirati temperaturu vode te tako osigurati da vaš bazen bude udoban i ugodno topao i onda kad dođe hladno vrijeme.

 

Najbolje rješenje: električni grijač vode

 

Električni grijači bazenske vode jedna su od najčešćih vrsta grijača koja se upotrebljava u kućnim bazenskim oazama. Kod njih voda kruži iz bazena u pumpu, iz pumpe u grijač, a onda se iz grijača vraća natrag u bazen. Tako jednostavno!

Zagrijana voda kruži natrag u bazen i tako povećava opću temperaturu. Električni grijači bazena obično su opremljeni termostatima koji omogućuju podešavanje i kontrolu željene temperature vode, što osigurava da voda u vašem bazenu uvijek bude ugodno topla, a ulazak u bazen upravo ugodno iskustvo.

grijač za montažni bazen

 

Grijači za montažne bazene

 

Samostojeći bazeni, poznati i kao nadzemni ili montažni bazeni, postaju sve popularniji zbog svoje cjenovne dostupnosti i jednostavnog postavljanja. Kod grijanja tih vrsta bazena, dostupno vam je više mogućnosti:

  • Električni grijači: riječ je o najpopularnijim i univerzalnim grijačima, koji se mogu koristiti u većini slučajeva. Učinkovito zagrijavaju vodu i razmjerno jednostavno se postavljaju.
  • Solarni grijači: ovi grijači mogu se postaviti u blizini bazena, gdje koriste sunčevu energiju koja se potom upotrebljava za zagrijavanje vode u bazenu. Solarni grijači bazena su ekološki prihvatljiva opcija i tijekom vremena vam mogu pomoći uštedjeti na troškovima.
  • Plinski grijači: plinski grijači su inače manje čest izbor, a koriste propan ili prirodni plin za brzo stvaranje topline.

 

Vaš izbor grijača na koncu ovisi o novcu koji želite potrošiti, veličini bazena i vašoj želji za pronalaženjem ekološki prihvatljivog rješenja. Razmišljajte dugoročno!

 

Grijači za masažne bazene

 

Masažni bazeni su popularno rješenje jer korisnicima osiguravaju opuštanje i hidroterapiju, posebno tijekom hladnih mjeseci! Ima li što bolje nego na hladan jesenski dan uroniti u ugodno toplu vodu u kućnom vrtu i zaboraviti na sve brige radnog dana? Teško.

A da bi voda doista ostala ugodno topla, ne može se bez grijanja tijekom hladnijih mjeseci. Grijanje masažnog bazena je tako od ključnog značenja za održavanje željene temperature vode, koja obično iznosi između 37 i 40 stupnjeva Celzija.

Za zagrijavanje vode masažnih bazena koriste se dvije vrste grijača.

  • Električni grijači: slično kao i električni grijači za montažne bazene, i ovi su namijenjeni manjim količinama vode i učinkovito djeluju kod održavanja temperature vašega masažnog bazena.
  • Plinski grijači: ako imate veći masažni bazen ili tražite mogućnost bržeg zagrijavanja, dostupni su vam i plinski grijači. Oni mogu brzo podići temperaturu vode i primjereni su za učestalu uporabu.

 

grijač za masažni bazen

Kako pravilno upotrebljavati i održavati grijače za bazene

 

Sada kad znamo kakve su mogućnosti izbora grijača ovisno o veličini svog bazena raspoloživom proračunu i brizi za okoliš, slijedi drugo najvažnije poglavlje: pravilno korištenje i održavanje.

Pravilna uporaba i održavanje grijača za bazen su naime od ključnog značenja za njihov dug vijek trajanja i učinkovit rad, zato slijedi nekoliko posve praktičnih smjernica kojih se je dobro pridržavati.

1: Pročitajte upute za uporabu. Najprije pažljivo pročitajte korisnički priručnik koji je priložen vašem grijaču za bazen. On sadrži važne informacije o postavljanju, radu i održavanju.

2: Pobrinite se za pravilno postavljanje. Uvjerite se da je vaš grijač bazena pravilno postavljen, u skladu s uputama proizvođača. Ako niste sigurni, najbolje je da se obratite stručnjaku.

3: Redovni pregledi. Povremeno pregledajte grijač bazena kako biste otkrili eventualne znakove trošenja, oštećenja ili korozije. Eventualne probleme odmah otklonite kako biste spriječili daljnju štetu.

4: Čišćenje. Grijač i njegove dijelove održavajte čistim. Otpad i prljavština s vremenom se mogu nakupiti u utjecati na učinkovitost vašeg grijača.

5: Održavajte pravilni kemijski sastav vode. Održavanje odgovarajućeg kemijskog sastava vode od ključnog je značenja. Neuravnoteženi kemijski sastav može uzrokovati nastanak vodenog kamenca i korozije u grijaču, što će smanjiti njegovu učinkovitost (i povećati drhtanje prilikom ulaska u vodu).

6: Prezimljavanje. Ako živite na području s niskim temperaturama, u najhladnijim mjesecima grijač primjereno pospremite i pohranite, kako biste spriječili oštećenja zbog smrzavanja vode.

7: Planirajte održavanje. Razmislite o planiranju redovnog održavanja kod stručnjaka, kako biste bili sigurni da je vaš grijač uvijek u izvrsnom stanju.

 

Bestwayevih 5 savjeta za izbor prvog grijača

 

Bestway je poznati brand u industriji bazena i provođenja slobodnog vremena na otvorenom. Stručnjaci za područje grijača pripremili su 5 savjeta za povećanje učinkovitosti vašeg grijača bazenske vode. Provjerimo ih!

 

#1: Izaberite pravi grijač: Izaberite grijač koji je primjerene veličine za vaš montažni ili masažni bazen. Premali grijač teško će održavati željenu temperaturu, a preveliki možda neće biti kompatibilan s pumpom malog bazena.

#2: Uložite u kvalitetu: Bestwayjevi stručnjaci preporučuju ulaganje u visokokvalitetan grijač za bazen, koji osigurava pouzdanost i dug vijek trajanja. Kod kvalitetnih grijača također je manja vjerojatnost da će se pojaviti problemi, a isto tako će vam osigurati kontinuiran rad.

#3: Nemojte zanemariti energetsku učinkovitost: Izaberite energetski učinkovite grijače bazena, jer vam oni mogu pomoći smanjiti potrošnju energije.

#4: Odvojite vrijeme za redovno održavanje: Pridržavajte se smjernica proizvođača za održavanje te ne propuštajte redovne preglede i čišćenja.

#5: Koristite pokrivač za bazen: Bestwayjevi stručnjaci savjetuju vam uporabu pokivača za bazen, kad ne koristite bazen. Pokrivač može pomoći u zadržavanju topline i smanjenju gubitaka topline te tako poboljšati učinkovitost vašeg grijača.

 

Rezervni dijelovi za pravilan rad i održavanje

 

Nakon toliko riječi o grijačima, moramo svakako spomenuti još rezervne dijelove za montažne bazene i bazensku tehniku. Bilo da je riječ o rezervnom spremniku i motoru pješčane pumpe Bestway® Flowclear™ ili o nečem posve jednostavnom, kao što je rezervna cijev za bazen Bestway®, prije ili kasnije ćete trebati rezervne dijelove za montažni bazen. Zato prije svake sezone (a također i tijekom sezone) pravodobno izvršite sve preglede i provjere, da biste mogli iskoristiti baš svaki dan za opuštanje i brčkanje u kućnoj oazi. I, naravno, nakon sezone ne zaboravite na grijač. 

 

Sezona kupanja + grijač = više zabave, brčkanja i opuštanja

 

Ukratko, produljenje sezone kupanja u vašem vrtu uporabom grijača za bazen, čudesno je rješenje. Bilo da kod kuće imate montažni ili masažni bazen, pravi grijač održavat će vodu na željenoj temperaturi i omogućiti vam cjelogodišnje uživanje u vašoj oazi na otvorenom. Pridržavanjem pravilnih uputa za postavljanje, uporabu i održavanje te slijedeći preporuke poduzeća Bestway i pristupom do rezervnih dijelova, možete osigurati dug vijek trajanja i učinkovitost svog grijača za zagrijavanje bazena, te tako još povećati svoje uživanje na otvorenom – u jesen, u proljeće ili čak zimi!