Supanje za početnike: 14 korisnih savjeta Bestway

Supanje za početnike: 14 korisnih savjeta

 

Veslanje stojeći, koje obično nazivamo supanjem, posljednjih godina postalo je vrlo popularno kao svestrana i iznimno ugodna aktivnost na vodi. Bilo da tražite miran način istraživanja jezera ili rijeka, vježbu za cijelo tijelo ili novi način povezivanja s prirodom, supanje vam pruža sve to i još puno više!

Ako se spremate prvi put okušati u supanju, u ovom iscrpnom vodiču dobit ćete osnovno znanje i sve najvažnije savjete kako bi vaše prvo putovanje SUP-om bilo siguran i nezaboravan doživljaj!

 

Zašto je uopće supanje tako jako popularno?

 

Jedan od glavnih razloga za popularnost supanja je njegova dostupnost. Za razliku od nekih vodenih sportova koji zahtijevaju posebnu spretnost i dugotrajno učenje, u supanju mogu uživati ljudi svih dobi i razina tjelesne spremnosti.

Sup na napuhavanje iznimno je svestran, jer se može prilagoditi različitim željama i aktivnostima. Neki pojedinci više vole supati u slobodno vrijeme, za opuštanje i meditaciju, dok se drugi radije prihvate izazova brzog veslanja, supanja po valovima ili vježbanja joge na dasci. Zbog te prilagodljivosti, korisnici svoje iskustvo supanja uvijek prilagođavaju svojim interesima i ciljevima.

Supanje uključuje više mišićnih grupa, što osigurava odličnu vježbu cijelog tijela. Ravnoteža na dasci zahtijeva stabilnost jezgre, snagu nogu i koordinaciju gornjeg dijela tijela. Ta sveobuhvatna vježba, u kombinaciji s mirnoćom na vodi, zanimljiva je za fitness entuzijaste, koji traže ugodnu alternativnu tradicionalnoj tjelovježbi. Razloga za supanje je dakle… ma bezbroj!

 

SUP daske na napuhavanje bestway

 

Prvi put na SUP-u? Nema veze!

 

Prije nego što se otisnete na vodu, jednostavno se upoznajte s osnovama supanja i uskoro ćete supati bez većih problema. Bit supanja je stajanje na velikoj, stabilnoj dasci, pri čemu za navigaciju koristite veslo. Iako se možda čini jednostavno, pravilna tehnika i mjere opreza od ključnog su značenja za uspješno i ugodno iskustvo. A o tome ćete nešto više saznati u nastavku.

Ali prije nego što nastavimo s konkretnim savjetima za supanje, ne zaboravite: svu opremu za supanje pripremite već na obali.

A sada se posvetimo supanju – prođimo najprije kroz postupak pripreme vaše opreme, a potom krećemo u akciju! Bit će zabavno!

 

SUP daska Bestway

 

14 praktičnih savjeta za supanje iskusnih korisnika SUP-a

 

1. SAVJET: Kako prvi put napuhati SUP?

Za one koji koriste SUP-ove na napuhavanje, pravilno napuhavanje je od ključnog značenja.

Najprije potražite primjerenu površinu za napuhavanje. Dasku odložite na što ravniju površinu, bez oštrog kamenja ili stijena.

Većini SUP-ova na napuhavanje priložena je ručna ili čak električna pumpa. Pridržavajte se uputa za svoj SUP i uputa proizvođača – stabilnost i učinkovitost vašeg napuhavanja time će biti zajamčeni!

Inače, u kratkim crtama:

  • Uzmite SUP na napuhavanje iz torbe i položite ga na ravnu površinu.
  • Zatvorite ventil da biste spriječili istjecanje zraka.
  • Pričvrstite cijev pumpe na SUP.
  • Počnite s napuhavanjem i pridržavajte se uputa za napuhavanje svog SUP-a.

 

Još nemate svoj SUP?

Ako ste početnik na području supanja, razmislite o najmu opreme u renomiranoj trgovini. Najam vam omogućuje da prije odluke o kupnji iskušate različite vrste i veličine dasaka. A time će odluka o tome koji SUP kupiti biti puno lakša!

 

 

2. SAVJET: Koliko moram napuhati svoj SUP?

Potražite preporučeni tlak napuhavanja, koji je obično naveden na SUP-u ili u uputama za uporabu. Precizno napuhavanje osigurava optimalne performanse i sigurnost, a također i stabilnost. Premalo napuhanim SUP-om teže ćete upravljati, zato ga bez straha napunite u skladu s uputama proizvođača.

Opća uputa zvuči nekako ovako: održavanje ravnoteže na premalo napuhanom SUP-u teže je nego kad je vaš SUP pravilno napuhan. Na premalo napuhanom SUP-u je isto tako teže održavati ravnotežu, čime se povećavaju mogućnosti za nezgodu.

Obično se preporučuje tlak između 15 i 25 PSI (odn. između 1 i 1,7 bara), ali svakako prije napuhavanja uvijek provjerite smjernice za svoj SUP.

 

3. SAVJET: Kako postaviti RSS letvice na SUP?

Neki SUP-ovi na napuhavanje opremljeni su dodatnom funkcijom poznatom kao „Rocker Stiffening System (RSS) letvice“. RSS letvice neuništive su polikarbonatne letvice, koje se postave u džepove u vodilicama daske, a namijenjene su povećanju krutosti, i to za 40 %. Pomoću njih na kraćim daskama mogu supati čak i korisnici teži 100 kg, a letve će također dasku učiniti bržom nego što ste mislili da je uopće moguće. Što je korisnik teži, RSS letvice su važnije.

Ove letvice palice povećavaju također stabilnost i upravljivost. Za njihovo pravilno pričvršćivanje, pridržavajte se uputa proizvođača, a dobro će vam doći i kakva videosnimka s interneta.

 

4. SAVJET: Kako postaviti touring usmjerivače?

Što su uopće touring usmjerivači? Touring usmjerivači su pomagala koja nam pomažu u održavanju ravnog smjera tijekom veslanja. Pobrinite se da tu dodatnu opremu postavite u skladu s uputama proizvođača.

Za lakše upravljanje i održavanje smjera, SUP obično ima 1-3 usmjerivača straga. Usmjerivači ili »finovi« izgledaju kao neka vrsta peraje, koje vam pomažu u održavanju smjera.

 

5. SAVJET: Kako postaviti sigurnosno uže i zašto biste ga morali nositi?

Sigurnosno uže povezuje vas s daskom. Pravilno postavljeno, ono sprječava da vam daska otplovi kad padnete u vodu, posebice na područjima s jakom strujama ili valovima.

Na jednoj strani uže je pričvršćeno za zadnji dio SUP-a, a na drugoj oko vašega gležnja.

Čak i kad smo vrlo iskusni i iza sebe imamo kilometre i kilometre supanja, na vanjske uvjete nemamo utjecaja. Sigurnosno uže je zato jedna od najvažnijih (i ujedno najjednostavnijih) stvari kojima možete spriječiti nesreće i neugodnosti, kao što je „pobjegla“ daska.

 

6. SAVJET: Kako pravilno podesiti visinu vesla?

Pravilno podešena visina vesla od bitnog je značenja za učinkovito veslanje. Duljinu vesla postavite tako da ručka bude poravnana sa zapešćem, kad je ruka podignuta iznad glave. Lakat nikad ne smije sezati više od ramena.

Zašto je važno da veslo ne bude prenisko ili previsoko? Kod veslanja s previsokim veslom, veslač naime opterećuje rameni obruč, što će vam nakon aktivnosti uzrokovati bol i neugodu. Prenisko veslo inače omogućuje brže i lakše pomicanje, ali nepovoljno utječe na vaša leđa, jer ćete se zbog njega previše sagibati. I opet ćete osjetiti bol i neugodu!

Savršeno je ako ste tijekom veslanja gotovo izravnani. Vrat mora biti u ravnoj liniji leđa, pri čemu je najbolje da vaš pogled bude usmjeren prema horizontu. I, kao što se vjerojatno sjećate rečenice iz osnovne škole: trbuh uvučen, koljena blago savijena!

 

Eto, osnove smo obradili, a sad je vrijeme da se postavite na svoje noge. Doslovno!

 

7. SAVJET: Kako izbjeći prvi pad?

Koljena, koljena, koljena!

Da biste naučili održavati ravnotežu na SUP-u, morat ćete vježbati. Prije svega, počnite sa supanjem na koljenima. Vjerujte nam na riječ.

 

8. SAVJET: Najprije naučite veslati na koljenima

Kao što je već rečeno, veslanjem na koljenima naviknut ćete se na kretanje daske i uspostavit ćete ravnotežu. Nikamo vam se ne žuri – supanje mora biti opuštajuća aktivnost u kojoj uživate. I kod koje se morate osjećati sigurno.

 

9. SAVJET: Kako zaustaviti i promijeniti smjer kretanja SUP-a na napuhavanje?

Eto. Osnove supanja smo usvojili, a sada moramo još provjeriti kako se zaustaviti i kako skrenuti.

Ako želite skrenuti ulijevo, veslajte na desnoj strani. Ako želite skrenuti udesno, veslajte na lijevoj strani. Jednostavno, zar ne?

A kako zaustaviti SUP? Veslo stavite u vodu i snažno ga držite. SUP će vjerojatno malo skrenuti,  pa možete premjestiti veslo i odgovarajuće poravnati smjer. Ne brinite – zvuči kompliciranije nego što doista jest.

 

10. SAVJET: Kako prvi put stati na SUP?

Osnovno pravilo: ustajemo tek kad je voda duboka nešto više od metra i dovoljno smo udaljeni od eventualnih kupača ili plovila.

Na SUP-u inače najlakše ustanemo tijekom kretanja. Zato je dobar naputak da tik prije ustajanja napravite nekoliko zaveslaja, da se ne zaustavite. Otprilike tri zaveslaja bit će dovoljna.

Idemo korak po korak.

  1. Ruke položite na dasku ispred sebe i postavite se u položaj stola.
  2. Prvo stopalo premjestite na mjesto gdje je prije bilo vaše koljeno.
  3. Isto napravite s drugim stopalom, a potom polako počnite ustajati.
  4. Kad se osjetite dovoljno stabilno, što prije primite veslo i nastavite s veslanjem.

Kad stojite, neka vam noge budu u širini bokova. Možete biti bosi.

 

11. SAVJET: A što ako padnem?

U vodu ćete svakako pasti – pali su svi, pa ćete i vi. Kad padnete u vodu, po povratku na SUP se sjetite kako izlazite iz vode kad ste u bazenu. Otplivate do sredine SUP-a, uhvatite ga rukama i povučete se na njega tako da vaš trbuh počiva na SUP-u. Preostaje vam samo još podignuti noge na dasku. Nikakav problem!

 

12. SAVJET: Kako pospremiti SUP?

  • Prije pospremanja SUP-a, daska mora biti suha. Možete je posušiti na suncu, a možete je i obrisati.
  • Potom otpustite ventil. Potisnite ventil prema dolje i okrenite ga.
  • Zatim pospremite veslo. Isperite ga slatkom vodom i rastavite u skladu s uputama. Osušite sve dijelove. Pospremite ga u za njega predviđeno mjesto u torbi.
  • Neposredno prije završetka pospremite još RSS letvice, usmjerivač te sigurnosno uže. 
  • Na kraju složite SUP. Sa slaganjem počnite kod nosa te slijedite upute za svoj SUP koje je proizvođač priložio proizvodu.

 

13. SAVJET: Kako održavati opremu tijekom sezone?

Osnovno pravilo svakog korisnika je: nakon uporabe uvijek pregledajte SUP (moguća oštećenja), očistite ga i pravilno pohranite. Time ćete produljiti njegov vijek trajanja i sebi osigurati znatno više dana zabave.

Brojni početnici misle da SUP mogu ostaviti na suncu, jer je riječ o opremi koju ionako koristimo na suncu. Ali pritom zaboravljaju na dvije stvari:

  • Kad SUP koristite na vodi, temperaturu SUP-a (koji sunce zagrijava) smanjuje voda. Ako SUP ostavite vani, njegova temperatura se diže, a time i tlak u njemu. Zbog većeg pritiska spojevi mogu početi popuštati, zbog čega će SUP sve lošije brtviti i nakon sezone ili dvije će biti za smeće.
  • Osim sunca i povišene temperature, SUP-u šteti i UV-zračenja. Najbolje bi bilo da ga pohranite negdje u sjeni, na ravnu površinu bez oštrog kamenja.
  • SUP nikad nemojte vući po tlu, nosite ga.
  • Kad postavljate SUP u vodu, pazite da svi usmjerivači budu u vodi (izbjegavajte kamenje).

 

14. SAVJET: Kako pospremiti opremu na napuhavanje po završetku sezone?

Prije nego što po završetku sezone pohranite SUP na sigurno mjesto, pobrinite se da bude čist i suh (ne zaboravite na uže i veslo). Pohranite ga u hladnom i suhom prostoru, podalje od neposrednog sunčeva svjetla.

SUP na napuhavanje možete pohraniti i napuhnut, ako imate dovoljno prostora. Malo ga ispraznite; neka bude napuhnut tek toliko da zadrži oblik. Možete ga položiti na bok uza zid na tlo ili ga objesite na zid pomoću nosača za SUP.

 

kako pohraniti SUP dasko na napuhavanje

 

Najčešće pogreške početnika

 

Da bi vaš početak bio lakši, provjerimo zajedno nekoliko najčešćih grešaka koje rade početnici u supanju:

 

  • Zanemarivanje pravilne ravnoteže

Ravnoteža je kod SUP-a od ključnog značenja i početnici često imaju problema s time. Ako ne pronađu pravu ravnotežu odgovarajućim položajem nogu, može doći do ljuljanja, nestabilnosti i čak pada u vodu. Početnici zato moraju vježbati uspostavljanje ravnoteže u mirnim vodama, najprije na koljenima, a tek potom stojeći.

 

  • Nepravilno držanje vesla

Nepravilno držanje vesla može uzrokovati neučinkovite zaveslaje i nepotrebno opterećenje. Pravilno držanje predstavlja držanje vesla jednom rukom na T-ručki, dok je druga ruka približno u širini ramena na osovini. Pazite da lopatica bude okrenuta u suprotnom smjeru od vas, kako biste povećali učinak svog veslanja.

 

  • Nepravilan položaj vesla

Neiskusni veslači često griješe tako da tijekom zaveslaja veslo postave previše naprijed ili previše natrag u vodu. Postavljanjem lopatice u vodu pod pravim kutom i blizu ruba daske povećavamo učinkovitost zaveslaja i smanjujemo potreban napor.

 

  • Loše držanje tijela

Za ravnotežu i učinkovito veslanje od ključnog je značenja pravilno držanje tijela. Početnici ponekad pogrbe ramena, sagnu leđa ili se previše naginju naprijed ili natrag. Poravnano držanje tijela s blagim nagibom naprijed aktivira mišiće jezgre tijela i pomaže u postizanju stabilnosti.

 

  • Nekorištenje osnovnih mišića

Početnici se kod veslanja mogu oslanjati samo na ruke, što može uzrokovati umor i ograničenu učinkovitost pokreta. Korištenje mišića jezgre tijela zajedno s mišićima ruku osigurava snažnije i učinkovitije zamahe, te ujedno osigurava veću stabilnost.

 

  • Veslanje preblizu daske

Početnici često veslaju preblizu ruba daske, zbog čega su zamasi neučinkoviti nestabilni. Ako veslate preblizu, smanjuje se učinkovitost svakog pokreta.

 

  • Zanemarivanje vjetra i struja

Zanemarivanje smjera vjetra i vodenih struja može dovesti do zanošenja u neželjenom smjeru te otežava održavanje ravnog smjera. Bitno je da na putu iz vode veslate protiv vjetra i struje, jer će vam to omogućiti lakši povratni put.

 

  • Prebrzo ustajanje

Česta je pogreška podizanje u stojeći položaj na dasci prije nego što postignete stabilnost. Ako počnete na koljenima i prije ustajanja se naviknete na kretanje daske, spriječit ćete nepotrebne padove.

 

  • Precjenjivanje vlastite sposobnosti

Neki početnici mogu precijeniti svoju sposobnost održavanja ravnoteže i sposobnosti veslanja te pokušavaju veslati u zahtjevnim uvjetima ili u uzburkanim vodama. Od ključnog značenja je da počnete na mirnoj vodi i polako, kad budete samouvjereniji i spretniji, prijeđete na zahtjevnije uvjete.

 

  • Ignoriranje savjeta o sigurnosti

Kod aktivnosti u vodi sigurnost mora biti na prvom mjestu. Početnici često ne nose sigurnosnu užad, zbog čega im kod pada voda može dasku odnijeti daleko. Nošenje užeta je od ključnog značenja, posebice na područjima s vodenim strujama ili valovima.

 

  • Odabir krive daske

Odabir krive daske ili veličine daske može usporiti proces učenja. Preuske ili prekratke daske mogu utjecati na stabilnost, dok je predugim daskama teže manevrirati. Ako ste početnik, posavjetujete se sa stručnjakom i izaberite dasku ovisno o tipu tijela, iskustvu i namjeravanoj uporabi.

 

  • Nepridržavanje čimbenika okoliša

Nepridržavanje čimbenika kao što su vremenski uvjeti, temperatura vode i prisutnost čamaca ili drugih plivača, može utjecati na sigurnost i opće uživanje. Uvijek provjerite vremensku prognozu, primjereno se odjenite i pazite na svoju okolinu.

 

 

Prva avantura sa SUP-om uzbudljiva je prilika da se povežete s prirodom i uživate u tjelesnoj aktivnosti koja vam donosi zadovoljstvo. Pridržavanjem ovih savjeta za supanje i tehnika, uz strpljivost i svijest o sigurnosti, brzo ćete savladati umjetnost supanja i uskoro ćete samosvjesno kliziti po vodenoj površini.

Ne zaboravite na to da je vaš put korisnika SUP-a proces stalnog učenja i da je svaki trenutak na vodi prilika da napredujete i uživate u ljepoti (i zabavi!) ove uzbudljive aktivnosti.