pješčana pumpa za bazene Bestway

Kvaliteta vode je bitna za uspješno djelovanje našeg bazenskog sustava, zato je važno imati primjerenu opremu za filtriranje bazenske vode i također je dosljedno održavati. Zbog jednostavne, čvrste strukture montažnih nadzemnih bazena dijelovi sustava filtriranja lako se održavaju.

ZA KRISTALNO ČISTU VODU U MONTAŽNOM BAZENU BRINEMO SE NA DVA NAČINA:

 • VODU ČISTIMO FIZIČKI (MEHANIČKO ČIŠĆENJE) na način da kruži kroz sustav filtriranja bazena, da bazen opremimo visećim skimmerom koji automatski zadržavava veće komadiće prljavštine i da po potrebi redovito mehanički čistimo bazensku vodu i dno ručnim baterijskim ili električnim usisivačima te, ako je moguće, kupimo čak robotski automatski čistač bazena, koji će neugodni posao obavljati umjesto nas.
 • VODU PREPARIRAMO KEMIKALIJAMA ILI OKSIDACIJSKIM SREDSTVIMA, tj. tvarima koje se brinu za besprijekornost vode. Bazenska voda može biti profiltrirana i naizgled čista (bez djelića i očite prljavštine), ali unatoč tome očima nevidljive bakterije i druge tvari, koje u bazen donesu ljudi, zrak i životinje, uzrokuju nastajanje algi i ako pravodobno nešto ne poduzmemo, voda će dobiti neugodnu zelenu boju.

NA ŠTO MORAMO PAZITI KOD IZBORA ODGOVARAJUĆEG SUSTAVA FILTRIRANJA ZA NAŠ BAZEN?

Ako ste bazen kupili u bazenskom setu, u njemu ste dobili i uređaj za filtriranje  za bazen, koja će odgovarati veličini odnosno volumenu vašeg bazena. Ako  bazenska voda u vašem montažnom bazenu bude jako opterećena, može se unatoč tome dogoditi da vaš uređaj za filtraciju vode u  bazenu neće biti dovoljan. Što znači da je voda bazena opterećena? Recimo da ste četveročlana obitelj i nakon razgovora s prodavačem ste izabrali odgovarajući bazen. Sprijateljili ste se s novim susjedima koji su isto tako četveročlana obitelj. Dimenzije bazena još uvijek dopuštaju da se vas osam istodobno brčka i uživa u osvježenju. Kako se u najvrućem razdoblju godine skoro svaki dan osam ljudi po nekoliko sati kupa u bazenu, a u okolici je puno drva s kojih otpada lišće koje završi u bazenu, filtar pumpa iznenada ne može više dovoljno kvalitetno i brzo pročistiti vodu. U tom slučaju je preporučljiva nadogradnja bezenskog sustava filtriranja ili barem produljenje vremena filtriranja bazenske vode, što znači skraćivanje vremena kupanja u bazenu.

KAKO MOŽEMO NADOGRADITI SUSTAV ZA FILTRIRANJE VODE U BAZENU?

Sustav za filtriranje bazenske vode nadograđujemo pumpama za filtriranje bazenske vode većeg kapaciteta, koje brže i većom lakoćom obave filtracijski ciklus, dakle profiltriraju cijelu vodu bazena.

NAČINI NADOGRADNJE SUSTAVA ZA FILTRIRANJE VODE U BAZENU:

 • VISEĆI SKIMMER sakuplja veću prljavštinu koja pliva na površini vode (nije riječ samo o tome da su veći komadići prljavštine neugodni za oko i dodir, već također ispuštaju male i mikroskopske čestice koje utječu na pH vode i uzrokuju nastajanje algi i bakterija).

Skimmer za bazen

 • AUTOMATSKI USISIVAČI sa snagom usisavanja pumpe za filtriranje bazenske vode na koju su priključeni, automatski se pomiču po dnu bazena i usisavaju vodu, pri čemu u posebnim sitima zadržavaju prljavštinu.

Automatski robotski sesalec za bazen

 • RUČNI USISIVAČI mogu djelovati kao automatski usisivači (samo što ih držimo u ruci), a mogu djelovati i neovisno o benzinskoj pumpi i to tako da vodu usisavaju i, odmah kad prođe kroz sito, ispuštaju. Ručni usisivači za bazene su električni ili baterijski, pri čemu oni napredniji imaju ugrađene punjive baterije koje ne uklanjamo, već ih punimo na samoj jedinici.

 • ROBOTSKI ČISTAČI BAZENA su zadnjih godina sve popularniji jer posve sami prijeđu cijelo dno bazena, a sve što mi moramo napraviti je isprazniti posudu za sakupljanje prljavštine i napunimo baterije, ako su baterijski. Robotski čistači bazena su na neki način slični popularnim robotskim usisivačima za kućanstvo.

 • ZAMJENA PUMPE JAČOM jedan je od najvažnijih načina nadogradnje sustava filtriranja montažnog bazena. Bazenska pumpa većeg protoka vodu profiltrira brže
 • ZAMJENA KARTONSKE PUMPE ZA BAZEN PJEŠČANOM FILTARSKOM PUMPOM. Pumpe s pješčanim filtrom sve su popularnije jer ih je lako održavati: kvarcni pijesak mijenjamo jednom na 2 - 3 sezone, ako pijesak redovito ispiremo. Ali zbog pijeska su pumpe s filtrom na pijesak teške i nezgrapne (što otežava pospremanje prije oluje). S novim punilima u obliku filtar kuglica Polysphere, koje koristimo kao alternativno punilo za pumpe s filtrom na pijesak, pješčane pumpe su puno lakše (primjer: za zamjenu 36 kg pijeska u pumpi s protokom 9841 L/h trebamo samo 1 kg punila Polysphere).
 •  

TIPOVI FILTRIRNIH UREĐAJA ZA NADZEMNE MONTAŽNE BAZENE I NJIHOVE ZNAČAJKE

 

OSNOVNI FILTRIRNI UREĐAJI/JEZGRA SUSTAVA FILTRIRANJA

 

 • FILTARSKA PUMPA S KARTONSKIM FILTROM

Često su već uključene u bazenske pakete, kakav je ovaj. Kapaciteti filtriranja vode na sat kod takvih pumpi, kojima je srce kartonski filtar, sežu od 1249 litara/sat do gotovo 10.000 litara/sat.

Prednosti: Filtar pumpe s kartonskim filtrom su  lagane i kompaktne i s lakoćom ih pomičemo. Cjenovno su pristupačne i ako redovito zamjenjujemo filtre, možemo im produljiti vijek trajanja.

Slabosti: Kartonski filtar moramo mijenjati svakih 14 dana i nakon svakog ciklusa filtriranja isprati pod tekućom vodom.

 • PUMPA S PJEŠČANIM FILTROM

Prednosti: Veća kvaliteta filtriranja vode zbog načina filtriranja i filtracijske tvari (kvarcni pijesak ili filtar kuglice). Pumpa će javiti  kad se filtracijska tvar mora očistiti ili zamijeniti (ako je koristite već dulje vremena), jer ima ugrađen sustav koji prepoznaje ometan ili smanjen protok, što se dogodi  zbog  povećanja prljavštine u filtru.

Slabosti: Pumpa s filtrom na pijesak je teža i nezgrapnija za prenošenje (ako umjesto pijeska koristimo filtracijske kuglice Polysphere, težina je znatno manja). Pješčane pumpe mogu imati sporiji protok od kartonskih, ali ako u bazenski sustav ugradite pumpu većeg kapaciteta s filtrom na pijesak, filtriranje će, naravno, biti brže.

  • VISEĆA PUMPA S UGRAĐENIM SKIMMEROM

Prednosti: Združuje dva uređaja u jedan.  Pumpa je istodobno i skimmer, dakle sakuplja veće komadiće prljavštine s površine vode jer je obješena na rubu bazena. Zbog modernog dizajna ne narušava izgled, a zbog nje ne trebamo poseban uređaj za filtriranje koji bi nam oduzimao prostor .

Slabosti: Nosač pumpe s ugrađenim skimmerom mora biti precizno postavljen da bi sustav dobro radio, inače bi – ako je postavljen previsoko ili prenisko – veća prljavština mogla otplutati dalje umjesto da se uhvati u za to namijenjenu košaricu.

 

 

DODATNA POMAGALA ZA FILTRIRANJE

 

SKIMMERI:

Skimmeri su jedan od artikala koje najčešće kupuju oni koji nabavljaju bazenski komplet sa svom opremom. Skimmer je zahvalan uređaj koji polako usisava vodu i u tome namijenjeno sito prikuplja veće  komadiće prljavštine, koje bi inače morali odstranjivati ručno. Imajući na umu njihovu korisnost, skimmeri su vrlo jeftini filtracijskih uređaji. Ali ne smijemo zaboraviti da mogu funkcionirati samo u kombinaciji s filtar pumpama i sami nisu dovoljni za održavanje čiste vode u vašem nadzemnom montažnom bazenu.

RUČNI USISIVAČI NA ELEKTRIČNU STRUJU I BATERIJE

Ručni usisivači su vrlo često pomagalo vlasnicima montažnih bazena. Nerijetko se dogodi da jak vjetar ili drugi vanjski čimbenici u malo vremena nanesu u bazen veliku količinu većih komada prljavštine, koje ne smijemo ostaviti u bazenu jer potiču razvoj neželjenih mikroorganizama i prljaju  vodu. Ručni usisivači se najčešće priključe na filtracijski sustav i tako koriste tok pumpe za usisavanje vode, pri čemer u posebnoj posudi zadržavaju prljavštinu. A mogu imati i posve svoj agregat koji kontrolira protok vode i prikuplja prljavštinu. Naviše ručnih usisivača se priključi na električnu mrežu, ali postoje i baterijski, i to oni sa zamjenjivim, običnim ili s punjivim baterijama, te bežični usisivači za čišćenje bazena, koji imaju ugrađene punjive baterije velikog kapaciteta i punimo ih pomoću priloženog adaptera neposredno na kućnoj električnoj mreži.

SETOVI ZA ČIŠĆENJE

Setovi za čišćenje su osnovna pomagala kojima možemo ručno sakupljati prljavštinu iz bazena (npr. mrežica) ili čistimo stijenke i dno bazena kad ga pripremamo na prezimljavanje.

AUTOMATSKI ROBOTI ZA ČIŠĆENJE BAZENA

Roboti za čišćenje su najnoviji proizvod na tržištu opreme za nadzemne bazene i bazene općenito. Međusobno se prilično razlikuju, ali zajedničko im je da se samostalno voze po dnu bazena, pri čemu mijenjaju smjer, tako da u određenom trenutku prijeđu cijeli bazen. Postoje električni i baterijski roboti za čišćenje bazena. Baterijski prednjače jer su zbog odsutnosti kabela puno prikladniji za uporabu.  slika

ZAKLJUČAK

Nadamo se da smo odgovorili na vaša pitanja u vezi s filtriranjem bazenske vode. Ako trebate bilo kakvu dodatnu informaciju o filtriranju bazenske vode ili montažnim bazenima, bez oklijevanja  nas nazovite na +385 98 98 67473 (svakoga radnoga dana između 8 i 16 sati) ili nam napišite e-poruku na [email protected].