Najčešće greške kod uporabe masažnih bazena

Vodič za pravilnu uporabu i održavanje

Veliki masažni bazeni, koje neki nazivaju whirlpoolima, pružaju raskošno i opuštajuće iskustvo, i to u vašem vlastitom vrtu! Ali pazite: ako želimo da ostanu naš izvor uživanja, a ne izvor glavobolje, od ključnog značenja je da se pobrinemo za njihovo pravilno održavanje.

Mnogi vlasnici masažnih bazena upadaju u uobičajene zamke koje bi mogle narušiti njihovu čarobnu oazu opuštanja i ugroziti njenu funkcionalnost. U nastavku ćemo istražiti te greške te pružiti dragocjene savjete o tome kako ih izbjeći.

Budući da je riječ o važnom području za sve vlasnike i korisnike masažnih bazena, savjete smo ovaj put podijelili u dvije skupine:

  • dio čine savjeti Bestwayjevih stručnjaka, koje su oni pripremili posebno za vas, na temelju praktičnih iskustava korisnika Bestwayjevih masažnih bazena,
  • u 2. dijelu naći ćete opće savjete koji će dobro doći svim novim, ali i iskusnim korisnicima masažnih bazena.

 

Provjerimo dakle kako pravilno koristiti masažni bazen!

 

Masažni bazen Lay-Z-Spa s jastucima

 

1. dio: savjeti Bestwayjevih stručnjaka na temelju praktičnih iskustava korisnika masažnih bazena

 

1. SAVJET: Prije postavljanja masažnog bazena prostrite platno na suncu ili ostavite na sobnoj temperaturi bar nekoliko sati. To posebno vrijedi kad su vanjske temperature niže!

2. SAVJET: Nikad nemojte preskakati uporabu podloge za masažni bazen. Podlogu za masažni bazen brojni korisnici ponekad preskaču, ali pritom zabavljaju na moguća oštećenja masažnog bazena do kojih može doći jer nije korištena podloga. Najbolje rješenje je korištenje Bestwayeve podloge, koja je potpuno prilagodljiva za masažne bazene Lay-Z-Spa.

3. SAVJET: Pokrov na napuhavanje nikako ne smijete položiti ispod masažnog bazena. Postavite ga unutar gornjeg pokrivača pomoću kopči, jer je njegova svrha zadržavanje topline. Unutrašnji pokrov nikad ne smije biti previše napuhan.

4. SAVJET: Kad masažni bazen nije u uporabi, uvijek mora biti prekriven jer ćete tako spriječiti eventualne deformacije gornjeg dijela bazena zbog izloženosti sunčevu svjetlu.

5. SAVJET: Koliko god vam nedostaje more, u masažni bazen Lay-Z-Spa nikad nemojte dodavati sol niti ga puniti slanom vodom.

6. SAVJET: Uporaba kemikalija je obvezna. Ako ih zbog posebnog razloga nikako ne želite uporabiti, vodu ćete morati mijenjati svaka dva do tri dana. To će vam oduzeti dosta vremena, a ostavit će posljedice i na vaš novčanik.

7. SAVJET: Za lakšu uporabu upotrijebite priključak ChemConnect. Priključak ChemConnect™ patentirani je proizvod branda Bestway®. Montira se na stijenku vašeg montažnog bazena ili masažnog bazena na napuhavanje. I još jedan važan savjet: tijekom uporabe masažnog bazena, ne zaboravite ukloniti ChemConnect. Isto vrijedi u slučajevima kad filtracija ne radi.

8. SAVJET: Bestway strogo zabranjuje uporabu produžnih kabela jer s vremenom može doći do grešaka kod uporabe masažnog bazena, kao što je greška E02, a zbog uporabe produžnog kabela isto tako može doći do prekida električnog napajanja.

9. SAVJET: Preporučuje se da filtarske uloške mijenjate svakih 14 dana. Nakon svake uporabe uložak ručno isperite, i to bez sredstava za čišćenje, a prije ponovne uporabe ga obavezno osušite. Ni u kom slučaju ga nemojte prati u stroju za pranje rublja.

10. SAVJET: Ako volite eterična ulja, radije ih čuvajte za uporabu u kući ili na terasi – nikada ih nemojte kapati u masažni bazen. Umjesto toga koristite mirisne svijeće ili mirisne štapiće. Oboje – naravno – na dovoljnoj udaljenosti od bazena.

11. SAVJET: Kad je masažni bazen postavljen, ali nije u uporabi, morate ga obavezno ostaviti uključenog u struju, inače funkcija Freeze Shield neće djelovati.

12. SAVJET: I još, što je najveća greška koju bilo koji vlasnik masažnog bazena može napraviti? Da masažni bazen nakon tople sezone pospremi. Najveći čar uporabe masažnog bazena je upravo onda kad se vanjska temperatura spusti i topla voda milijunima mjehurića okruži vaše prozeblo tijelo…

 

Jacuzzi lay-z-spa zimi

 

2. del: Opći savjeti za nove i iskusne korisnike masažnih bazena

 

  1. Ne zaboravite na testiranje vode

Jedna od najosnovnijih grešaka kod uporabe masažnih bazena je da zaboravite na testiranje vode. Redovito provjeravanje razine pH i klora u vodi od ključnog je značenja. Neprimjerena kemijska ravnoteža može uzrokovati nadraženost kože i rast bakterija te tako uništiti vaše opuštanje u vašoj kućnoj oazi s tisućama vodenih mjehurića.

  1. Ne ostavljajte bazen pun i u funkciji ako ne namjeravate održavati vodu

Ako masažni bazen ne namjeravate koristiti dulje vremena, predlažemo vam da ga ne ostavljate da radi bez odgovarajućeg održavanja. Ustajala voda može postati uzgajalište bakterija i algi. Ako masažni bazen neko vrijeme ne namjeravate koristiti, radije ga ispraznite i prije pospremanja temeljito očistite.

  1. Ne zaboravite na osnovno održavanje

Osnovni poslovi održavanja, kao što su čišćenje unutrašnjosti, provjeravanje mlaznica i pregled pokrova, možda se čine nevažnima, ali bitno pridonose dugom vijeku trajanja vašeg masažnog bazena. Osim toga, redovno održavanje sprječava da manji problemi prerastu u veće.

  1. Nemojte isključivati struju i ne ostavljajte masažni bazen pun vode

Ako isključite dotok struje, a niste ispustili vodu, voda koja tijekom hladnijih dana ostaje u cijevima može se zamrznuti i uzrokovati veliku štetu na vodovodnom sustavu vašeg bazena. Ako bazen namjeravate isključiti na dulje vrijeme, uvijek ga potpuno ispraznite. Ako ga ostavite napunjenog i uključenog, zahvaljujući funkciji Freeze Shield možete biti bez brige. 

  1. Nemojte prepuniti masažni bazen

Prekomjerna napunjenost vašeg masažnog bazena može dovesti do razlijevanja vode i nepotrebnih troškova. Pridržavajte se smjernica proizvođača (min/max) za primjerenu razinu vode. Prepunjavanjem ne samo da trošite vodu, već također možete opteretiti pumpu i sustav za filtriranje.

  1. Ne koristite bazen bez filtra

Filter vašeg masažnog bazena je njegova prva linija obrane od nečistoće i zagađivača. Rad  vašeg masažnog bazena bez filtra, čak i na kratko vrijeme, može uzrokovati znatne štete unutrašnjih sastavnih dijelova. Uvijek se pobrinite da filtar bude postavljen i redovito ga čistite, kako biste održali pravilno cirkuliranje vode.

  1. Ne čistite bazen visokotlačnim peračem

Čišćenje masažnog bazena visokotlačnim peračem možda se čini brzo rješenje, ali može oštetiti osjetljivu unutrašnjost i mlaznice. Izaberite nježne metode čišćenja i koristite odgovarajuća sredstva za čišćenje kako biste održali izgled i funkcionalnost svog masažnog bazena.

  1. Ne zaboravite očistiti filtre prije nego što se posuše

Filtri se moraju redovito čistiti da bi se održalo učinkovito filtriranje. Ako filtre ne očistite odmah nakon uklanjanja, to može dovesti do toga da se nečistoće osuše i začepe filtar. Redovito čišćenje filtara također je od ključnog značenja za optimalan rad masažnog bazena. Začepljeni filtri smanjuju cirkulaciju vode, opterećuju pumpu i smanjuju učinkovitost kemijske obrade. Filtre čistite u skladu s preporukama proizvođača, kako biste osigurali najbolji rad svog bazena.

  1. Ne zaboravite zamijeniti filtar

Filtri imaju određeni rok trajanja i njihova uporaba po isteku tog roka ugrožava učinkovitost. Filtre za masažni bazen zamijenite u skladu s preporukama proizvođača. Novi filtar osigurava pravilno filtriranje, što će vašu vodu održati čistom i sigurnom za vaše opuštanje nakon dugog i napornog dana.

  1. Ne koristite masažni bazen kao kadu za kupanje

Iako ste možda u iskušenju da masažni bazen ponekad koristite kao nadomjestak za običnu kupku, masažni bazen nije namijenjen svakodnevnoj osobnoj higijeni. Vrijeme u masažnom bazenu radije posvetite opuštanju i uživanju nego redovnom kupanju.

  1. Ne ulazite u masažni bazen ako je voda zelena, osjeti se miris plijesni ili je puna pjene

Uvijek koristite testne trake da biste procijenili stanje vode. Ako je voda naizgled zelena, osjeti se miris plijesni ili je voda puna pjene, ne ulazite u masažni bazen. To su znakovi rasta bakterija i namakanje u takvoj vodi može uzrokovati nadraženost kože i druge zdravstvene probleme.

 

Masažni bazen jacuzzi lay-z-spa

Imati masažni bazen u vlastitom dvorištu fantastično je iskustvo, ali sa sobom donosi i određene odgovornosti.

Izbjegavanje ovih čestih grešaka i pridržavanjem pravilnih praktičnih smjernica za održavanje, osigurat ćete da vam vaš masažni bazen još godinama bude izvor opuštanja i užitka. Redovno održavanje, briga za kvalitetu vode i pridržavanje preporuka proizvođača, ključ su do zdrave i dugotrajne uporabe masažnog bazena. I – naravno – vašeg opuštanja.